Въпрос: Може ли работник с постоянен трудов договор да работи

...
Въпрос: Може ли работник с постоянен трудов договор да работи
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Започвам на втора работа. Какво трябва да знам?

Въпрос: Може ли служащ с непрекъснат трудов контракт да работи и на друго място? 

Св. Джеров, гр. Симитли

Отговор: В Кодекса на труда (КТ), в чл.110 и член 111 са уредени благоприятни условия за спомагателен трудов контракт при еднакъв или при друг/втори шеф. Съгласно първата наредба служащият или служителят може да подписа трудов контракт с работодателя, при който работи, за осъществяване на работа, която не е в кръга на неговите трудови отговорности, отвън откритото за него работно време.

А що се отнася до спомагателния труд при различен шеф, то КТ постановява, че служащият или служителят може да подписва трудови контракти и с други работодатели за осъществяване на работа отвън откритото за него работно време по главното трудово правно отношение (външно съвместителство), в случай че не е уговорено друго в самостоятелния му трудов контракт по главното му трудово правно отношение.

Следва да имате поради, че има ограничавания, свързани с продължителността на работното време, които са въведени с чл.113 от КТ. Максималната дълготрайност на работното време по трудов контракт за спомагателен труд дружно с продължителността на работното време по главното трудово правно отношение при подневно пресмятане не може да бъде повече от: 

- 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст служащи и служители;

- 48 часа седмично - за другите служащи и чиновници. При експлицитното им документално единодушие служащите и чиновниците на възраст над 18 година могат да работят и повече от 48 часа.

Работникът или служителят по член 110 и 111 дава писменото си единодушие за работа повече от 48 часа седмично на работодателя, при който работи. Писменото единодушие на служащия или служителя по член 111 за работа повече от 48 часа седмично се дава на работодателя - страна по трудовия контракт за спомагателен труд.

Във всички случаи на полагане на спомагателен труд общата дълготрайност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична отмора, открита с този кодекс.

В случай, че е невероятно да съвместите работата по главния и спомагателния си трудов контракт, можете да се възползвате от правото да поискате заплатен или неплатен отпуск от главния си шеф. Имайте поради, че КТ планува единодушие от страна на работодателя да Ви даде декларирания от Вас отпуск.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР