Въпрос: Имам бизнес идея, която започнах да разработвам още докато

...
Въпрос: Имам бизнес идея, която започнах да разработвам още докато
Коментари Харесай

Колонката на Ричард Брансън: Стъпка по стъпка

Въпрос: Имам бизнес концепция, която започнах да създавам още до момента в който бях в университета. Проведох нужните изследвания на пазара и знам, че моят бизнес отговори на потребностите на доста хора. Всъщност, аз съм изцяло сигурна, че той ще бъде голям триумф. 

Какво бихте ме посъветвали да направя? Имам концепция, изследвания и бизнес проект. Това, което нямам, са пари за вложения и визия по какъв начин да продължа напред. Разгледах няколко проекта за бизнес заеми, само че всичко ми наподобява прекомерно комплицирано и комплицирано. Какво бихте създали на мое място?

– Натали Инглиш, Англия

Отговор: Натали, от прочетеното ми наподобява, че си в отлична позиция. Бих желал и аз да бъда на 100 % сигурен, че един нов бизнес ще бъде сполучлив!

Въпреки че не зная какви са спецификите към твоето бизнес начинание, мога да ти препоръчам да последваш пътя, който измина спечелилият в нашия конкурс за стартъпи във Virgin. Някои от стъпките, които предприе този млад предприемач може да ти бъдат от изгода.

Virgin Media Business организира поредност от състезания в градове във Англия и Ирландия, като част от своята самодейност Voom Tour, които дадоха късмет на локални бизнесмени да показват своите хрумвания пред група от вложители.   

Победителят в Бирмингам беше Project Jackfruit, стартъп, насочен към веганите, който продава разнообразни по усет авансово опаковани разновидности на едноименния плод (джакфрут или индийско хлебно дърво), приближаващ от Южна Азия и с капацитет да бъде употребен като опция на месото.

Аби Робъртсън и Джордан Грейсън, младата двойка, която стои зад плана, освен че направи страхотна презентация, само че и предприе нужните стъпки, с цел да подсигурява, че техният бизнес напредва в вярната посока.

Подобно на теб, те имаха печеливша концепция, само че не и задоволително пари, с цел да я трансфорат в действителност. Вместо да се осланят единствено на страхотната си концепция, Аби и Джордан са решили да употребяват своите другари и семейство, измежду които има както вегани, по този начин и хора, които ядат месо, за дегустатори. По този метод те са съумели да схванат кои усети са най-харесвани и какви корекции би трябвало да бъдат направени в процеса на готвене.

След първичните проби, Аби и Джордан са съумели да съберат задоволително пари, с цел да показват своя артикул на фестивал за вегански храни. За тях това е бил моментът на истината. Двамата са били наясно с обстоятелството, че хората харесват тяхната храна, само че не са знаели дали това ще бъде задоволително, с цел да купят техния артикул.

Отговорът беше „ да “, Аби и Джордан съумяха да продадат няколкостотин ястия. Освен това, те получиха скъпа противоположна връзка с клиентите, която им разреши да прибавят нови усети в своята продуктова гама. Печалбите от фестивала разрешиха на младата двойка да влага в други аспекти на бизнеса си, като брандиране, произвеждане и дистрибуция.

Когато пристигна времето да показват своя план на състезанието на Voom Tour в Бирмингам, Аби и Джордан към този момент имаха лоялна база от клиенти и купчина от пазарни изследвания, които удостоверяват рентабилността на техния бизнес. Това изигра основна роля в решението на вложителите да разгласят Project Jackfruit за победител и да се ангажират с спомагателни финансова поддръжка.

Преди успеха им във Voom, Аби и Джордан стартираха онлайн акция за набиране на средства, с цел да се възползват от набраната инерция от фестивала за вегански храни. Призът, който завоюваха в Бирмингам, сподели на всички, че бизнесът им е има бъдеще и може да бъде същински триумф, а това е извънредно значимо, когато желаете непознати хора да влагат във вашия план.

Същата логичност може да бъде приложена и в идващият стадий от цикъла на финансира на един стартъп: когато една инвеститорска компания забележи, че сте провели сполучлива акция за обществено финансира, тя ще разбере, че бизнесът ви е спечелил голям брой лоялни почитатели, а това ще я направи по-склонна да влага в него.

Получаването на поддръжка от огромен вложител или убеждаването на стотици хора в качеството на вашия артикул може да наподобява извънредно мъчно, само че както демонстрира Project Jackfruti, има няколко относително лесни стъпки, които може да предприемеш, с цел да стигнеш до там. Нещо повече, доста съществени стъпки в построяването на бизнес, като да вземем за пример основаването на уеб страница, не изискват доста пари.

Би било неуместно обаче да мислим, че единствените проблеми, пред които би трябвало да се изправят младите бизнесмени, са от финансово естество. Затова бих ти предложил да си потърсиш наставник, който да те направлява първоначално. За предпочитане е човек, който има опит в промишлеността, към която си се насочила.

Намирането на ментор не е толкоз комплицирано, колкото си мислите. Аз съм бил наставник на доста бизнесмени и умерено мога да заявя, че това е двупосочен развой, или с други думи, и двете страни може да завоюват и да научат доста от него. Всеки бизнесмен, който схваща от правенето на бизнес, ще одобри поканата да бъде наставник на млад и некомпетентен гений. Ако в действителност хареса вашата концепция, той може даже да влага в нея!

Натали, в случай че живееш в Шотландия или Англия, бих ти предложил да се свържеш с с Virgin StartUp, нашата нестопанска компания, която оказва помощ на млади бизнесмени. Наред с предлагането на заеми с ниски лихви за новосъздадени компании, Virgin StartUP може да те насочи към подобаващ наставник.

Ако концепцията ти е толкоз добра, колкото мислиш, неналичието на финанси няма да те спре, стига да работиш интензивно и да търсиш помощ от верните хора.

Успех!

Всеки четец на „ МениджърНюз “ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: [email protected]. Сътрудниците на международно известния бизнесмен поучават да посочвате името си, страната, имейл-адреса и уеб страницата където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА съдебна експертиза ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното категорично документално единодушие. Текстовете на Ричард Брансън в България се контролират по правилата на авторското право.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР