Въпреки всички филми на ужасите от 50-те години на миналия

...
Въпреки всички филми на ужасите от 50-те години на миналия
Коментари Харесай

Първите мравки мутанти в света имат объркан социален живот

Въпреки всички филми на ужасите от 50-те години на предишния век насам, е доста мъчно да се отгледат мутирали мравки. В продължение на доста години биолозите променяха гените на всевъзможни типове растения и организми, от ориз и царевица до лабораторни плъхове. Мутиралите плодови мушици са лабораторно всекидневие. Но комплицираният цикъл на живот на мравките възпрепятстваше напъните да се основат генетично модифицирани мравки. Досега.

Мравките имат доста комплицирани обществени функции, макар че членовете на колонията са генетично доста близки. Женските мравки могат да са снасящи яйца кралици или стерилни работнички, чистачи на колонията или безстрашни бойци. Мъжките, който главно са снабдители на сперма с крила, се появяват единствено сезонно. ”За да извършите по този начин, че гените на модифицираните мравки да се унаследят, би трябвало да минете през царицата ”, изяснява биологът Клод Деспан, ”а не е елементарно да извършите царици ”.

Генните инженери са премахнали ген, който дава отговор за рецепторите на миризма. Феромоните, които съставляват миризмите, посредством които те споделят, са тяхната обществена медия. Техниката разрешава да се основават генно модифицирани мравки и да се научи доста повече за техния обществен живот.

“Изведнъж тези мравки не са повече обществени. Те блуждаят и не се причисляват към колонията, просто вървят в близост ”. Мравките-мутанти не са следвали феромонната диря, оставена от техните събратя. 

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР