Въпреки всекидневните информации за тежки катастрофи с пострадали и жертви

...
Въпреки всекидневните информации за тежки катастрофи с пострадали и жертви
Коментари Харесай

България – в топ 7 по най-малко пътни инциденти в ЕС?

Въпреки всекидневните информации за тежки произшествия с потърпевши и жертви в цялата страна, България се оказва една от страните в Европейски Съюз, където е най-безопасно да караш кола. Поне съгласно английски туроператор, който разгласява ранглиста по тематиката, в която сме на изненадващото седмо място.

Появилите се в няколко български медии данни на „ Канвас Холидейс” са на основата на последния Годишен отчет на Европейската комисия за пътната сигурност от 2018 година, който е по статистика от 2016 година или по-рано. Според тях у нас се падат 10,5 случая с потърпевши на 10 000 души. Същите са и данните за прилежаща Гърция, а зад нас остават страни като Холандия (11), Швеция (13,9), Румъния (15,8), Испания (21,9).

Най-безопасни излизат пътищата на Дания (5 случая на 10 000 души), Кипър (7,5) и Финландия (8,5). На дъното на класацията са Словения (31,4), Германия (37,2) и Австрия (43,6) – съвсем толкоз необикновен резултат, колкото седмото място на България.
Въвеждат напълно нови два закона против войната на пътя Двата законопроекта са написани в общо 161 страници
Вероятната причина за странната на моменти класификация е в определената методология. Данните на Европейска комисия се базират въз основата данни CARE, която изобщо не включва злополуките без потърпевши, а за тези с ранени се употребяват съответните национални дефиниции. Така е допустимо по-стриктни в декларирането на случаите страни да се окажат по-назад в статистиката.

По различен неоспорим индикатор – смъртността на пътя, България по данни от същия отчет е на нежеланото първо място в печалната ранглиста с 99 починали на 1 млн. души, съвсем двойно на междинното за Европейски Съюз. За съпоставяне, в Холандия има 31 жертви на произшествия на 1 млн. души, а в Швеция – 27.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР