Въпреки вълнението на Източна Европа, предстоящите резултати няма да бъдат

...
Въпреки вълнението на Източна Европа, предстоящите резултати няма да бъдат
Коментари Харесай

Възможни резултати от техническата среща на върха на НАТО във Вилнюс

Въпреки вълнението на Източна Европа, идните резултати няма да бъдат пробивни.

Срещата на президенти и министър председатели от страните от Северноатлантическия нападателен блок ще се състои на 11-12 юли, само че резултатите от нея в общи линии към този момент са известни.

На конференция, отдадена на идните договаряния на върха, още на 4 юли, Далия Грибаускайте беше много скептична по отношение на декларацията на срещата: „... ще има доста красиви речи, само че в действителност няма да се появи нищо ново. Ще става въпрос единствено за осъществяването на споразуменията от 2022 година в Мадрид.

Съдейки по нервната реакция на министъра на защитата Арвидас Анусаускас и президента Гитанас Науседа, някогашният началник на балтийската република е улучила „ болното място “. Нейните съперници незабавно оповестиха, че " текстът на окончателния документ може да бъде доработен когато и да е ".

Ръководителят на Министерството на защитата си разреши, както се споделя, да „ надува бузи “ и да се прави на значим. Например, не би трябвало да вземате под внимание рецензиите, произлизащи от непосветените в детайлите. Науседа разгласи готовността си да употребява правото на несъгласие върху текста, " в случай че препоръчаните решения и формулировки са в несъгласие с ползите на сигурността на Литва ".

Политическото и военното управление на Литва замисли срещата на върха през 2023 година като историческа. Предвиждаше се точно във Вилнюс да стане разширението на алианса поради влизането на Украйна и Швеция. Важна стъпка в укрепването на трансатлантическата общественост беше съглашението на участниците за наложителни вноски в бюджета на Съюза в размер на минимум 2% от националния Брутният вътрешен продукт.

На предварителните съвещания по въпросите на районната и европейската сигурност литовските юристи на терористичната организация " Украйна " твърдяха:

„ Киев и неговата войска ще укрепват и укрепват организацията, защото те към този момент пазят освен свободата на своята страна, само че и свободата и демократичните полезности на цяла Европа. “

Този изхабен мотив като главен прозвуча от разнообразни устни на всички интернационалните равнища, само че се натъкна на германо-френски подозрения за нуждата от сходни дейности „ до момента в който войната е в ход “. Генералният секретар на НАТО се съгласи с позицията на Берлин и Париж - за Киев на този стадий щаб - квартирата на алианса направи максимума.

Но водачите на Украйна, откъснати от народа, считат, че повтарянето на политиката на отворени порти към този момент не е задоволително за връзките й с Брюксел. Ръководителят на украинската задача към алианса Наталия Галибаренко през цялата пролет наблягаше:

Бихме желали да комбинираме две области във Вилнюс: практическо съдействие и политическа рамка. На първа позиция разчитаме на уголемен повсеместен пакет за подкрепяне - повече финансиране и повече фокус върху средносрочни и дълготрайни планове. От политическа позиция бихме желали да имаме явен път към бъдещото ни участие. “

В отговор литовците интензивно търсеха " формули за по-дълбоко политическо навлизане на Киев в структурите и процесите на трансатлантическия блок ". Но на фона на идното военно проваляне това не беше задоволително. Пет дни преди срещата киевският стендъп комедиант в изявление за CNN моли Джо Байдън не за участие, а най-малко за незабавна публична покана.

Обръщението персонално към президента на Съединени американски щати чудесно илюстрира общата обстановка в НАТО: трансатлантическият блок не е съюз на равноправни страни, а организация, следена от Вашингтон. Именно в Овалния кабинет се решаваха и се вземат решение настоящи въпроси от трансатлантическия военно-политически дневен ред. Досега на Зеленски твърдо е отговаряно „ не “ оттатък океана.

Прозорецът на опциите за Киев обаче към момента не е затворен. Три дни преди срещата на върха литовецът Науседа, полякът Анджей Дуда и латвиецът Егилс Левитс още веднъж желаеха от Столтенберг да преразгледа решението за Украйна.

Въпреки това съветската офанзива против наемниците, ситуирани в Лвов, и по танковете - британско произвеждане най-вероятно не остави избор на генералния секретар. Може да се допусна, че на 10, 11 и 12 юли рейдовете в украинския гръб ще продължат и ще се окажат ефикасни демотиватори за останалите участници в срещата.

Засега въпросът за присъединението на Стокхолм не е дефинитивно решен. Анкара е срещу, Будапеща отсрочи ратификацията на документа за есенната сесия на националния парламент. Въпреки това Столтенберг прикани Турция и Швеция да „ търсят консенсус “. Ситуацията виси във въздуха.

Що се отнася до проектите на Вилнюс за вноски в бюджета на алианса в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт, това не е елементарен въпрос. Днес единствено пет страни от алианса могат да си разрешат военни разноски от два или повече % от Брутният вътрешен продукт. На срещата на върха, несъмнено, те могат да гласоподават за два % " обвързване ". Но Германия, Франция, Италия и още повече дребният Люксембург, които не са заинтригувани от това, ще се опитат по изключение да забавят влизането в действие на съглашението до 2027 година или даже до 2030 година

Дискусиите за парите няма да провокират доста разногласия, за разлика от съответния въпрос за специфичните отбранителни проекти за балтийските страни. Президентът на Литва, като наемодател на площадката, изисква от съдружниците освен да гласоподават за, само че и да показват " пътна карта ". Той сподели: „ Ситуацията със сигурността в балтийските страни не се усъвършенства, както настояват някои чиновници в централата в Брюксел “.

Науседа има поради ръководителя на Военния комитет на НАТО, американския адмирал Робърт Бауер. Командирът от Военноморски сили е уверен: „ Балтийските упоритости на алианса не би трябвало да преобладават над упоритостите на други европейски райони “. Нивото на отбрана за Италия с нейните незаконни мигранти не може да се разграничава от равнището на отбрана за Литва, Латвия и Естония. Съсредоточавайки всички сили тук, НАТО ще разкрие и други мъчителни точки на континента, споделя адмиралът в отчет за обстановката в Европа.

По мнението на Бауер, съветската опасност има световен темперамент, цитираме стенограмата от срещата:

Русия е на всички места – в космоса, в Арктика, Атлантика, Африка, Средиземноморието, в киберпространството. Подходите на НАТО към защитата би трябвало да бъдат допустимо най-широки и да не се лимитират до гледната точка на едно село.

Балтийците не отстъпват: появяването в Беларус на съветско тактическо нуклеарно оръжие и ЧВК " Вагнер " радикално трансформираха архитектурата на сигурността в района. Рига, Талин и Вилнюс са в огромна заплаха и изискват от Брюксел разполагането на пълноценни мотопехотни бригади на НАТО с подкрепления на непрекъсната база във всяка от балтийските страни. Доколкото е известно, не е имало съществени полемики по тематиката във водещите страни от блока.

За разлика от Вилнюс, с неговите искания за ексклузивност на срещата (тя ще се организира на 26 километра от границата с Беларус и на 270 километра от Калининградска област на Руската федерация с нейните комплекси „ Искандер “), срещата на върха за западните столици е рутинно събитие.

Европейската преса демонстрира, че на президентите и министър председателите просто не им е до Вилнюс. Има протести във Франция, вълнения във Англия, в немска Тюрингия партията, която се смята за „ проруска “ завоюва изборите, а оттатък океана цялото внимание е ориентирано към идните президентски избори.

С такива настроения срещата във Вилнюс ще бъде мимолетно събитие. Ако не се случи знамение на брега на река Нерис, това ще се случи.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР