Армения ще напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС),

...
Армения ще напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС),
Коментари Харесай

Армения къса с Русия

Армения ще напусне Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС), основана през 1992 година от някогашни руски републики, обединени след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики към Русия, заяви министър председателят Никол Пашинян.
Пашинян, който се опита да построи по-тесни връзки със Съединените щати и Европейския съюз, сподели през март, че Армения, която е обичайно непосредствен съдружник на Москва, ще напусне ОДКС, в случай че блокът за сигурност не удостовери уговорката си да поддържа сигурността на страната му по приемлив метод.
„ Ще излезем тогава, когато решим. Не се тормозете, няма да се върнем “, съобщи министър председателят Никол Пашинян по време на парламентарен надзор в отговор на въпрос за какво страната продължава да е в ОДКС. Той укори предшествениците си, че са влезнали в „ кух съюз “, членовете на който „ възнамеряваха с Азербайджан война “ против Армения.
ОДКС, чиято централа е в Москва, включва още Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Беларус. Организацията разгласи, че чака Ереван да обясни позицията си.
Стъпката на Пашинян идва в миг, когато той е изправен пред вълна от митинги с искане да се отдръпна поради решението на държавното управление му да съобщи четири гранични села на Азербайджан като част от напъните за договаряне на спокойно съглашение с дългогодишния си съперник.
Връзките на Армения с Русия, неин дълготраен спонсор и съдружник, стават все по-обтегнати, откакто през септември Азербайджан организира светкавична военна акция за завладяване на Карабахския район, поставяйки завършек на три десетилетия етническо арменско сепаратистко ръководство там.
Арменските управляващи упрекнаха съветските мироопазващи сили, които бяха ситуирани в Нагорни Карабах, че не са съумели да спрат настъплението на Азербайджан. Москва, която има военна база в Армения, отхвърли обвиняванията с аргумента, че нейните войски не са имали мандат за интервенция.
Пашинян изрази разочарованието си от ОДКС и Русия, като сподели, че неговата страна към този момент не може да разчита на Москва, с цел да подсигурява сигурността си, като изиска част от съветските бойци, ситуирани в Армения, да изоставен.
Руските мироопазващи войски, които бяха ситуирани в Карабах след този 44-дневен спор, приключиха цялостното си евакуиране в сряда, заяви Министерството на защитата на Азербайджан.
През март Пашинян уточни, че опцията за присъединение към Европейския съюз „ би трябвало да се трансформира в необятно обсъждана тематика в обществото “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР