Марио ГАЛИЧ (Загреб, Хърватия)След началото на руската агресия срещу Украйна

...
Марио ГАЛИЧ (Загреб, Хърватия)След началото на руската агресия срещу Украйна
Коментари Харесай

Прераства ли украинската война в световна?

Марио ГАЛИЧ (Загреб, Хърватия)

След началото на съветската експанзия против Украйна през февруари 2022 година Западът сложи няколко „ червени линии “ пред Русия, с цел да подсигурява, че войната няма да се популяризира отвън границите на Украйна. Досега доста от тези линии бяха прегазени.
Една от тези " червени линии ", които към момента се поддържат, беше настояването на Киев НАТО да вкара неразрешена за полети зона над Украйна и нейното налагане да се прави от бойни самолети на НАТО. Вместо това западните съдружници започнаха да доставят на Украйна най-съвременни противовъздушни системи, предопределени да спрат съветските офанзиви с крилати и балистични ракети.
Ако не беше замразяването на американската помощ от републиканците в Камарата на представителите, този метод би бил много ефикасен. Прекъсването на доставката на управляемите ракети „ Земя-Въздух “ отслаби отбранителните сили на Украйна, а през последните месеци съветските удари още веднъж се трансфораха в смъртоносни. Но това ще бъде спряно доста скоро с нови доставки.

Не толкоз от дълго време една от " алените линии " бе доставката на танкове. Берлин изрично отхвърли освен да изпрати „ Леопард “, само че и попречи на други да го доставят. Под възходящ напън Берлин се съгласи при изискването Вашингтон също да даде танковете „ Абрамс “. В последна сметка западните танкове бяха доставени в Украйна, само че руснаците освен сполучливо ги стопираха, само че унищожиха множеството от тях.
Най-новата „ алена линия “ са

немските крилати ракети „ Таурус “

Берлин към момента отхвърля да ги даде на Киев. Всъщност това е последната " алена линия " на канцлера Олаф Шолц. Доскоро оправданието му да не изпрати „ Таурус “ бе отводът на президента Байдън да съобщи на Украйна по-модерните балистични ракети „ MGM-140 “. Байдън обаче скрито утвърди доставката на други ракети с обхват от 300 километра, като част от пакета за военна помощ на стойност 300 милиона $.
Предвид оптималния обхват от 300 километра, нито един съветски боен обект в Крим към този момент не е обезопасен.
Още една „ алена линия “ ще бъде пресечена, когато

първите изтребители Ф-16 дойдат в Украйна

Друг е въпросът до каква степен Ф-16 в действителност ще повлияе на хода на войната и до каква степен украинските водачи съумяха да овладеят всичките му бойни благоприятни условия.
В медиите също се загатва, че Украйна ще получи шведските „ Грипен “ и френските „ Мираж 2000 “.
Въпреки че доставките на оръжия, изключително тези с огромен обхват, бяха " червени линии ", още по-дебела " алена линия " е решението западните оръжия да бъдат употребявани против цели в Русия.
Доставките към този момент отприщиха гнева на Москва. Британският външен министър (и някогашен министър-председател) Дейвид Камерън сподели: „ Не виждам за какво Украйна би трябвало да има каквито и да е ограничавания върху потреблението на английски оръжия и муниции по територията на Русия... “
Този

трагичен поврат в английската политика

евентуално се дължи на обстоятелството, че съветската войска стартира да нападна украински градове със севернокорейски балистични ракети.
Решението на Лондон обаче не е толкоз значимо, колкото апелите на френския президент Макрон да изпрати войски в Украйна. В изявление за „ Икономист “ Макрон още веднъж удостовери, че не може да се изключи изпращането на западни военни сили в Украйна, като оправда този доста рисков ход със стратегическата цел да се предотврати победа на Русия.
Той сподели: „ Ако Русия победи в Украйна, няма да има сигурност в Европа. Кой може да се преструва, че Русия ще спре дотук? Каква ще бъде сигурността на другите прилежащи страни, на Молдова, Румъния, Полша, Литва... “

Макрон твърди, че има поддръжката

на доста съдружници, само че не посочи кои са те. Той даже не изясни какво ще вършат френските войски в Украйна. След първото изказване на Макрон за изпращане на войски в Украйна, френският външен министър Стефан Сежурне сподели в Народното събрание: „ Трябва да обмислим нови действия в поддръжка на Украйна. Те би трябвало да отговорят на доста характерните потребности, по-специално имам поради разминирането, киберотбраната, производството на оръжия на украинска територия... “
Някои украински медии отидоха още по-далеч и настояват, че Киев избира

французите да поемат наблюдението и защитата на границата

сред Украйна и Беларус. Така огромните украински сили ще бъдат освободени и ще могат да бъдат предислоцирани на бойното поле.
Докато проектът за изпращане на френски и европейски войски в Украйна към този момент не е действителен, концепцията, че украинските Военновъздушни сили ще разполагат с Ф-16 и с балистични ракети, способни да поразяват цели на 300 километра, наподобява изцяло допустима.  
Ако въпреки всичко френски и европейски войски отидат в Украйна, това ще трансформира ли Украйна в огнище на международна война? Или това е последното средство да убедим Путин, че Западът няма да го остави да завоюва?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР