Въпреки увеличението на акцизните ставки през 2016-2019 г. достъпността на

...
Въпреки увеличението на акцизните ставки през 2016-2019 г. достъпността на
Коментари Харесай

Цигарите стават все по-достъпни

Въпреки нарастването на акцизните ставки през 2016-2019 година достъпността на цигарите в България се усъвършенства. Причината е в това, че в същия интервал с изпреварващ ритъм нарастват и приходите. Това е един от изводите в проучването за незаконния пазар на цигарите, направено от Института за пазарна стопанска система.

Средната цена на цигарите в България е с 20-25% по-ниска, в сравнение с в новите страни-членки и на половина по отношение на междинните цени за Европейски Съюз. Въпреки това, три разнообразни методологически метода за пресмятане на достъпността на цигарите демонстрират, че за потребителите в България цигарите са 1.6-1.7 пъти по-недостъпни по отношение на междинните равнища за Европейски Съюз. През 2018 година с разполагаемия чист дневен приход в България могат да се купят 5.8 кутии цигари, до момента в който приблизително за ЕС-28 - 9.3 кутии. Това са надлежно 17.1% от дневния наличен приход в България и 10.8% от този в Европейски Съюз.

През 2018 година приходите от облагането на тютюневите произведения в България доближават над 3 милиарда лева или 9.5% от всички данъчни доходи в бюджета. По този индикатор България се подрежда на челните места в Европейски Съюз, а причина е свиването на незаконната търговия до към 5 на 100 от общото ползване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР