Въпреки ударите, които понесе през последната година, европейската демокрация (или

...
Въпреки ударите, които понесе през последната година, европейската демокрация (или
Коментари Харесай

Европейската демокрация се завръща

Въпреки ударите, които понесе през последната година, европейската народна власт (или най-малко концепцията за нея) сподели тази седмица, че е към момента жива и има огромен капацитет. Дебатът между водещите претенденти за ръководител на Европейската комисия, проведен за втори следващ път от Маастрихтския университет, сподели още, че Европа е гладна за европейски диспути и европейска народна власт. Това си пролича по всеобщото гледане на идейния конфликт сред претендентите на социалдемократите, либералите, европейската левица, зелените и европейските консерватори. Не единствено залата на Маастрихтския университет беше претъпкана, само че и площад „ Врайтхоф “ в центъра на града. В Брюксел на няколко площада бяха проведени обществени гледания и наличието беше удивително. През 2014 г. бяха налети основите на европейската народна власт, когато за първи път беше стартирана процедурата на водещите претенденти (шпиценкандидати) за избор на началник на Европейска комисия точно поради големия апетит за демократична легитимност, само че тя не беше преглътната елементарно от страните членки, които се тормозиха, че

 

ще изтърван европейските юзди от надзор

 

Пет години по-късно тематиката е не по-малко противоречива, само че и подтекстът е доста изменен. Най-голямата смяна донесе изборът на Еманюел Макрон за президент на Франция, който не харесва процедурата, защото счита, че не е задоволително демократична, а и тъй като го лишава от въздействие върху назначенията по основни европейски позиции. Той настоя да се отиде крачка по-напред, като се вкара общоевропейска избирателна листа, която да даде опция на европейските гласоподаватели да гласоподават непосредствено за претенденти за евродепутати вместо през листите на националните партии. Друга причина е, че Макрон е водач на антиестаблишмънт партия, която не е част от нито едно от европейските политически фамилии и няма апетити да бъде. Затова той блокира процедурата на водещите претенденти. Запъването на Макрон докара до същински конфликт сред него и водача на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер тъкмо преди една година в Европейския парламент. Германецът с огромни упоритости да седне на стола на Юнкер в Барлемон сподели тогава на Макрон, че единствената същинска народна власт е парламентарната, тъй като тя демонстрира, че гласът на жителите има значение. " Господин Макрон, огледайте се тук! Залата на Европейския парламент е мястото да се разисква. Всеки жител получава глас тук. Можете да намерите комунисти, консерватори, християндемократи, либерали, зелени, социалдемократи и даже крайнодесни екстремисти. Някои назовават това остаряла Европа. Аз го назовавам демократична Европа ", бяха думите на индивида, който при започване на тази година беше определен за водещия претендент на ЕНП в конкуренцията за председателския пост.

Още доста пъти по-късно Вебер приказва в отбрана на процедурата, като я посочваше като еманация на европейската народна власт. За следващ път обаче Манфред Вебер

 

разкри голямото противоречие сред думите и делата му

 

В допълнение към фалша, който лъха от него всякога, когато заприказва за европейски полезности и господство на закона, до момента в който потупва другарски Виктор Орбан по рамото, Манфред Вебер отхвърли да взе участие в първия от поредицата диспути тази година, като сподели по този метод, че явно не има вяра толкоз доста в чуването на гласа на гласоподавателите. Вместо да отстоява програмата си, стартирана неотдавна в Малта, Вебер избра да отпразнува рождения ден на своя политически наставник Тео Вайгел в родната Бавария. Отсъствието му беше осезаемо и даде опция на останалите да натрупат политически дивиденти от това. Вечният претендент за шефския пост в Европейска комисия Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) употребява случая, с цел да каже, че е време да се постави завършек на превъзходството на ЕНП върху най-важните европейски постове. Явно ЕНП са доста изтощени от власт (ние бихме споделили преяли с власт), заключи той и беше бурно приветстван, в това число и от съперниците си. Бившият белгийски министър председател обаче също изглеждаше изтощен кон. На дебатите преди пет години той се нарежда като кадърен да надделее, само че тогава разногласието бе за повече или по-малко Европа. Пет години по-късно не това е тематиката.

 

Победителите на дебата бяха двама холандци

 

– сегашният първи заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс, който прочее е родом точно от Маастрихт, и един от двамата водещи претенденти на европейските зелени Бас Ейкхаут. Възможно е гласуването да е повлияно от холандско влечение. Тимерманс освен е родом от Маастрихт, само че е и почетен лекар на Маастрихтския университет, канен годишно да открива академичната година. Бас Ейкхаут беше приветстван неколкократно от публиката поради няколко негови доста съответни уговорката. Първият е, че зелените няма да влязат в необятна коалиция с групата на Вебер, в случай че той продължава да поддържа антилибералите в Европа. Демокрацията е преди всичко, сподели той. Другият ангажимент е, че в случай че бъде определен за началник на Европейска комисия, няма да дава положителни комисарски позиции на мъже. Идеята за полово уравновесена Комисия беше подкрепена от всички участници в дебата, сред които имаше.... единствено една жена – кандидатката на Европейската левица Виолета Томич (Словения). Друг метод за извиване на ръцете на националните държавни управления по тази тематика беше да бъдат уговорени да предложат по двама претенденти – един мъж и една жена, като по този начин оставят на шефа на Европейска комисия опцията да си избере. Това надали ще отекне добре в националните столици, тъй като ще показва много по-голяма власт от страна на Брюксел върху избора на състава на Комисията. През 2014 г. също имаше опит държавните управления да бъдат принудени да изпратят повече дами в Комисията, само че той не беше доста сполучлив.

Ян Захрадил 

 

направи неприятна услуга на българския министър председател Бойко Борисов,

 

позиционирайки го измежду огромните централноевропейски евроскептици. Захрадил от самото начало повтаряше към този момент добре познатите опорни точки на европейските консерватори, които желаят по-хлабав Европейски Съюз. Чешкият евродепутат се застъпи за многоскоростна и многовалутна Европа. По мотив концепциите да се дадат повече запаси на европейската гранична работа " Фронтекс " той съобщи, че е разговарял с българския министър-председател, който го уверил, че е по-добре националните държавни управления да получават помощ, която те сами да преценяват по какъв начин да харчат за защита на външните граници, вместо да позволяват европейски граничари (корупцията харесва това). Българският министър председател рядко попада в светлината на прожекторите, доминирана напълно от Виктор Орбан и полските консерватори, само че изявлението на Захрадил пред многохилядна аудитория онлайн и онлайн смъква още един пласт от проевропейската маска на Бойко Борисов, за който участието в Европейски Съюз е единствено пари и никакви задължения – нещо, което от ден на ден провокира неодобрение в Холандия.

По доста от наболелите въпроси за Европейски Съюз като регулацията на цифровите колоси и изключително на Facebook, облагането им с налози, обществената страна дебатът разкри образуването на ясна ляво-зелена коалиция, която протегна ръка за съдействие към либералите. Доколко тази коалиция ще успее против претендента на ЕНП е рано да се каже. Много зависи какви ще са резултатите от евроизборите в края на май. Социологическите изследвания, а също и изборите в Испания демонстрират, че ЕНП ще изгуби много, въпреки че ще продължи да е първа политическа мощ. В същото време испанските социалдемократи сигурно ще понижат пропадането на европейските социалисти и ще покачат преговорната им мощност. И либералите в Испания означиха доста нарастване на поддръжката, само че присъединяване на европейските либерали в евентуална необятна коалиция ще зависи от представянето на партията на Макрон във Франция и неговата подготвеност да сътрудничи на европейско равнище.

А до момента в който европейските партии си играят на шпицендемокрация, на заден декор се появи различен претендент за председателския пост – Мишел Барние, който наподобява, че загрява за включване в играта. Главният договарящ по напускането на Англия от дълго време има упоритости за председателския пост и

 

се счита за авариен вид,

 

ако Манфред Вебер изпадне от конкуренцията. Това може да се случи, в случай че се комбинират два фактора – огромни загуби за ЕНП и положително показване на Макроновата партия, което ще даде на френския президент коз да играе против Вебер и в интерес на сънародника си Барние, който е надалеч по-компетентен от баварския християндемократ за най-високия пост в Европейска комисия, а и ще лиши за следващ път Германия от опцията да поведе Комисията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР