Въпреки трудностите, породени от глобалната пандемия, продължава активната работа по

...
Въпреки трудностите, породени от глобалната пандемия, продължава активната работа по
Коментари Харесай

До края на годината ще е готова българската част от магистрала „Европа“, стигаме до Белград за 3 часа

Въпреки компликациите, подбудени от световната пандемия, продължава дейната работа по построяването на интерконектора България - Сърбия. Това увери министър председателят Бойко Борисов министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на публично посещаване в страната ни.
Още по тематиката
Интерконекторът ще даде опция сръбската страна да получава полутечен природен газ от терминала в Александруполис, където България взе участие с 20 на 100. На територията на България трасето ще е 62 километра, а цената на публичната поръчка е към 144 млн. лева, показват от пресцентъра на Министерски съвет.

Двамата са разискали и различен основен план - автомагистрала " Европа ". " Със завършването на автомагистралата от Белград до българската граница бе разширена и свободната митническа зона, където ще отворим общи предприятия, в които хората от двете страни на границата ще могат да намерят работа. Това е значимо и за Сърбия, и за България, а изключително за българското малцинство, което живее в Сърбия ", разяснява пред " " сръбският външен министър.

Разширената свободната зона " Ниш " има два филиала - в Бабушница и в Димитровград (където живее българско национално малцинство, бел. ред.), а след довършването на оставащите за градеж към 14 километра автомагистрала от Калотина до Драгоман пътят сред Белград и София ще се взима за 3 часа и половина с кола, добавя Селакович.

 Министерство на външните работи

По думите на външния ни министър Екатерина Захариева, която също се срещна със сръбския си сътрудник, до края на тази година ще бъде приключен последният сектор от автомагистралата сред София и Белград. Двамата са се разбрали отрасловите министерства да се концентрират върху отварянето на нов граничен пункт.

Селакович и Захариева са разискали също съдействието сред България и Сърбия и в региона на енергетиката и туризма.

" Нямаше по какъв начин рецесията, провокирана от COVID-19, да не се отрази и на обмена на туристи сред двете страни, само че въпреки всичко това е един от най-перспективните браншове ", уточни българският външен министър, като означи, че Сърбия е четвърта дестинация за България. Тя изрази удовлетворение, че и сръбските туристи в България стават от ден на ден всяка година.

Външният ни министър акцентира и че България постоянно е подкрепяла Сърбия за европейската ѝ вероятност.

А Селакович пък акцентира на това, че е обърнато внимание на обезпечаването на оптималната отбрана на правата на българското малцинство, което живее в Сърбия. Попитан за какво министър председателят Бойко Борисов не е поканен на откриването на " Балкански поток ", Селакович отговори, че поради пандемията не са канени задгранични посетители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР