Въпреки това търсенето на нейния хардуер за изкуствен интелект само

...
Въпреки това търсенето на нейния хардуер за изкуствен интелект само
Коментари Харесай

Nvidia продава AI ускорители с надценка от 1000%

Въпреки това търсенето на нейния хардуер за изкуствен интелект единствено нараства

Опашката за AI ускорителите на Nvidia се простира до второто тримесечие на 2024 година
(снимка: Nvidia)

Американската компания Nvidia печели до 1000% от всяка продажба на специфичния AI графичен ускорител H100. Това твърди журналистът на Barron – Тае Ким, базирайки се на разбор на консултантската компания Raymond James.

В момента цената на един ускорител Nvidia H100, според от района на продажби и доставчика, е приблизително 25-30 хиляди $. В същото време става въпрос за по-евтина PCIe версия на това решение за ускорение на изкуствения разсъдък.

Според разбора на Raymond James, цената на графичния процесор, употребен в ускорителя H100, както и спомагателните материали (платка и други спомагателни елементи) е 3320 $. За страдание, Ким не дава детайлности за дълбочината на разбора на разноските и не изяснява дали тази стойност включва фактори като разноски за разработка, заплати на инженери и индустриални и логистични разноски.
още по темата
Разработването на профилирани ускорители изисква доста време и запаси. Според портала Glassdoor, междинната заплата на хардуерен инженер в Nvidia е към 202 000 $ годишно. Но по основаването на ускорителя H100 е работил цялостен екип от експерти и са изразходвани хиляди часове. Всичко това би трябвало да се вземе поради в крайната цена на продукта.

И въпреки всичко е ясно, че сега Nvidia е отвън конкуренция в доставката на хардуер за AI калкулации. Търсенето на профилирани „ зелени “ ускорители е толкоз високо, че те са разпродадени доста преди да попаднат в магазините. Доставчиците споделят, че опашката за тях се простира до второто тримесечие на 2024 година

И като се вземат поради последните прогнози на анализатори, съгласно които пазарът на AI ​​​​изчисления ще нарасне до 150 милиарда $ към 2027 година, непосредственото бъдеще на Nvidia наподобява безоблачно.

От друга страна, за пазара като цяло огромното търсене на AI изчислителни ускорители има своите отрицателни последствия. Според анализатори, продажбите на обичайни високопроизводителни машини (HPC) понижават в международен мащаб. Основната причина за спада в търсенето е, че хиперскейлърите и операторите на центрове за данни насочват вниманието си към усъвършенствани за AI системи, които употребяват решения като Nvidia H100.

Поради същата причина, производителите на DDR5 памет трябваше да преразгледат упованията си по отношение на разпространяването на новия RAM стандарт на пазара, защото операторите на центрове за данни към този момент интензивно влагат в AI ускорители, а не в RAM технология. На този декор равнищата на разбиране на DDR5 се чака да доближат паритет с DDR4 едвам през третото тримесечие на 2024 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР