Въпреки съобщенията за инциденти българите като цяло не са настроени

...
Въпреки съобщенията за инциденти българите като цяло не са настроени
Коментари Харесай

Българи искат условия за по-бързо интегриране на бежанците в ЕС

Въпреки известията за произшествия българите като цяло не са настроени срещу бежанците от Украйна. На всички мигранти, идващи от разнообразни страни в Европейски Съюз, би трябвало да бъде дадена опцията да се интегрират по-бързо.

Това съобщи пред Клуб Z в Страсбург икономистът Красимир Златинов. Той е измежду участниците от страната ни в Конференцията за бъдещето ва Европа, която продължи една година и ще приключи през днешния ден.

Златинов и Десислава Симеонова, работеща в областта на опазването на здравето, ще вземат участие в заключителната част на събитието. И двамата бяха част от работната група, разискваща въпросите на миграцията.

По време на конференцията делегатите одобриха редица рекомендации, които бяха трансформирани в общо 49 оферти по 9 тематики. Предстои Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на Европейски Съюз да решат по какъв начин и в какъв период да подхващат дейности.

Работната група за миграцията е била минимум обсъждана и всички нейни хрумвания са утвърдени.

Сред тях са по-бързата интеграция на мигрантите, опцията да бъдат признавани техните квалификации и дипломи Те би трябвало да имат опция да стартират до две седмици след идването си проучване на езика на страната, която ги е приела.

„ Борихме се за техните права, защото виждаме, че на много места са нарушавани. Условията в центровете за настаняване също би трябвало да бъдат усъвършенствани “, счита Красимир Златинов.

Предложенията са от групите, а не от обособени хора, прецизира Десислава Симеонова. Тя акцентира, че представителите на страната ни са работили освен за България, само че и за цяла Европа.

Според Златинов като цяло българите не са срещу украинските бежанци. Така той разяснява медийни изявления у нас за напрежение. То се основава от проруски партии, най-много „ Възраждане “ на Костадин Костадинов, уверен е икономистът.

Тозе въпрос обаче не е бил обсъждан по време на конференцията. Но прерасналите в оферти рекомендации целят точно да не се случват такива неща, споделя Десислава Симеонова.

Друг значим въпрос е унищожаване на единодушието и ветото и взимане на значими решения с квалифицирано болшинство, споделиха българските участници. Този въпрос е бил обсъждан в друга група, само че те се интересуват живо от него.

Ако това не бъде променено, разнообразни страни ще спъват приемането на законодателство, водещо до по-добро развиване на Европейски Съюз, е мнението на Красимир Златинов.

Същото се отнася и до глобите. В момента се разисква шестият пакет от ограничения срещуу Русия и посланиците на страните членки три дни подред не можаха да се схванат по въпроса.

Квалифицирано болшинство е належащо даже тогава, когато някое решение може да е във щета на България, счита Десислава Симеонова. И тъкмо подобен е казусът с оферти от Европейската комисия цялостен отвод от съветския нефт, за което страната ни желае пролонгация.

„ Макар да сме българи, ние работим в колектив като европейски жители. Да, от време на време има пострадали, в този случай е България “, призна тя.

Симеонова отбелязва забавен феномен. Докато войната в Украйна ссплотява Европа, тя разделя още повече българите. И виновност за това съгласно нея имат някои дейности на премиера Кирил Петков. Тя не даде детайлности, само че твърди, че стигнала до този извод след другарство с познати и близки.

Красимир Златинов разкритикува България и Унгария, че не желаят да окажат военна помощ на Унгария. Той също вижда сближение на останалата част на Европа.

Същевременно финансистът счита, че българското несъгласие за влизането на Северна Македония в Европейски Съюз е верен ход. Той се надява да бъде реализирано единодушие българското малцинство да бъде вписано в конституцията на някогашната югославска република. Още преди време Златино съобщи, че единодушието би трябвало да остане по въпроса за разширението на Европейски Съюз.

Двамата ни сънародници са разцочаровани от обстоятелството, че не са получили съответни отговори на въпроса какъв брой време ще отнеме за гласуването на предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа. Оправданията били, че такова събитие се организира за първи път и че не се знае дали и по кое време ще има второ такова.

Но пък са уверен, че са свършили работата на Европейската комисия, акцентира Десислава Симеонова. Така е декларирал по време на конференцията 82-годишен участник, по специалност доктор. Според него признатите в този момент от конференцията оферти ще дойдът от Европейска комисия и доста от тях ще бъдат признати.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР