Въпреки санкциите, с които западните държави се опитаха да накажат

...
Въпреки санкциите, с които западните държави се опитаха да накажат
Коментари Харесай

Търговски партньори на Северна Корея, които донесоха рекорден скок на икономиката й

Въпреки глобите, с които западните страни се пробваха да " санкционират " Северна Корея поради нуклеарните й опити, стопанската система на затворената азиатска страна продължава да върви нагоре, като през предходната година тя записа най-бързия си ритъм на напредък за последните 17 години.

Новият пакет ограничавания, които бяха въведени, се чака да костват на страната 1 милиард $ годишно. Основно въведените от Организация на обединените нации ристрикции ще ударят приходите на Пхенян от експорт, които се пресмятат на 3 милиарда $.

 Откъде идват парите на Северна Корея?
Откъде идват парите на Северна Корея?

Основните източници са четири

От изключително значение е това, че най-големият търговски сътрудник на страната - прилежащ Китай, утвърди пакета наказания. Северна Корея обаче има стопански взаимоотношения с други страни, които може да се окаже решаващо за в бъдеще.

На база на данни на Observatory of Economic Complexity за 2015 година от платформата за статистически проучвания Statista са създали графика, показваща кои са най-важните търговски сътрудници за Пхенян.

 Снимка 310574
Източник:

Според нея без подозрение преди всичко е Китай, откъдето идват 85% от импортираните в Северна Корея артикули. Втората по-големина стопанска система дава отговор и за 83 на 100 от износа на Пхенян, равняващ се на 2,34 милиарда $.

С Индия страната регистрира позитивен търговски баланс, като експортът й за една от най-бързо разрастващите се азиатски страни е с дял от 3,5 на 100 от общия експорт или в сума това прави 97,8 милиона $. Вносът от там пък се пресмята на 3,1 на 100.

По-рано тази година обаче управляващите в Индия оповестиха, че ще наложат ограничавания на търговията си с Пхенян като се изключи питателните артикули и медикаментите.

 Третият максимален търговски сътрудник на Северна Корея се отхвърли от нея
Третият максимален търговски сътрудник на Северна Корея се отхвърли от нея

Индия наложи възбрана на търговията със страната

Следващите по значение сътрудници са Русия, Тайланд и Филипините, като експортът за тях възлиза на надлежно 78,2 милиона $, 73,8 милиона $ и 53,2 милиона $.

За обсъждания интервал Пакистан е донесъл на Северна Корея 43,1 милиона $ доходи от изнесени артикули и услуги, а Буркина Фасо - 32,8 милиона $.

 Снимка 310575
Източник:

Вероятно обаче 2017 година няма да бъде толкоз сполучлива за Пхенян, както миналата, когато брутният вътрешен артикул (БВП) записа растеж от 3,9 на 100. Това беше най-бързия напредък от 1991 година насам. Износът през същия интервал регистрира скок от 4,6%.

Анализаторите обаче чакат рестриктивните мерки от страна на Организация на обединените нации, както и разграничаването на Китай и Индия да окажат отрицателен резултат върху севернокорейската стопанска система.

 Колко коства горивото в Северна Корея?
Колко коства горивото в Северна Корея?

Пекин спря доставките на бензин и дизел за Пхенян в края на предишния месец
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР