Въпреки разиграната томбола за мандатите на членовете на КЕВР трима

...
Въпреки разиграната томбола за мандатите на членовете на КЕВР трима
Коментари Харесай

Марешки и "Патриотите" са най-активни в наддаването за членове на КЕВР

Въпреки разиграната лотария за мандатите на членовете на КЕВР трима от четирима може да се завърнат в регулатора

© Велко Ангелов Още по тематиката
Токът ще нарастне в допълнение поради ТЕЦ-вете и ЕСО

Държавната " Марица-изток 2 " желае нарастване на цената с 32%
18 апр 2018
" Инерком ": Напредваме със договорката за ЧЕЗ

Българската компания няма общо с настояването за по-високи цени на тока, а краткотрайната парламентарна комисия не реализира необикновен резултат
17 апр 2018
България и Македония ще сплотяват електроенергийния си пазар

Очаква се търговията с ток в сегмента " Ден напред " сред двете страни да стартира през 2019 година
17 апр 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018
Електричество от бъдещето

Управлението на електроразпределителните мрежи се автоматизира, в бранша навлизат и блокчейн технологиите
7 апр 2018 Пет кандидатури са постъпили в Народното събрание за попълване на четирите овакантени места в Комисията за енергийно и водно контролиране. По две са предложенията на партията на Веселин Марешки - " Воля ", и на " Обединените патриоти ". Свой претендент са номинирали и от Движение за права и свободи, до момента в който ГЕРБ и Българска социалистическа партия се въздържат. Лидерът на левицата Коренелия Нинова даже разгласи, че желае промяна на модела на ръководство на сходен вид органи и на вземането на решения от тях.

Въпреки че има задоволително претенденти, обновяването на регулатора на процедура ще е единствено отчасти. Причината е, че от петте оферти единствено две имена са нови - Пенка Трендафилова и Евден Николов. Останалите три кандидатури са на досегашни комисари – Ремзи Осман (юрист), Георги Златев (енергетика) и Александър Йорданов (енергетика). Техният мандат бе преустановен след чоп на 4 април. Тогава от състава на КЕВР отпадна и Валентин Петков (предложен преди време от Реформаторския блок), който в този момент не е номиниран.

Кандидатите ще бъдат показани публично в парламентарната комисия по енергетика идната седмица и ще бъдат изслушани от депутатите. След това ще се приготви отчет с оценка на представянето им, само че това е единствено условност, защото избирането им за комисари ще стане напълно с гласоподаване в пленарна зала. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти за един сектор (енергетика, ВиК или право) получат нужните гласове, за определен ще се счита този с повече гласове " за ".

Защо се постановат рокадите

Според Закона за енергетиката след приключването на три години от избирането им половината от членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране се сменят посредством чоп. Такъв се организира на 4 април, като публицисти изтеглиха имената на Александър Йорданов, Георги Златев, Валентин Петков и Ремзи Осман. Първите двама са енергийни специалисти, препоръчани надлежно от тогавашния " Патриотичен фронт " и от партията на Христо Ковачки - БДЦ. Сега Йорданов е номиниран от фракцията на Валери Симеонов в " Обединени патриоти ", а Златев е припознат от хората на Веселин Марешки. Юристът Ремзи Осман стана член на комисията по предложение на Движение за права и свободи и в този момент същата партия още веднъж го издига.

Кои са новите

Кандидатурата на Пенка Трендафилова е импортирана от парламентарната група на " Воля ", като предлагането е тя да дава отговор за водния бранш. Трендафилова има две магистратури - " Икономика и организация на ВиК бранша " в УНСС и " Международни стандарти за финансово отчитане и финансов одит " от Стопанска академия " Д. А. Ценов " в Свищов. Професионалната си кариера тя е почнала като счетоводител, а в последните 16 години е управлявала направление " Финансово-икономическо " във ВиК - Бургас.

Едвен Николов пък е номинация на Искрен Веселинов, Александър Сиди и Юлиан Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация. Той е приключил " Счетоводство и надзор " в Стопанска академия " Д. А. Ценов ". Започва кариерата си през 1998 година като данъчен инспектор в Стара Загора. От 2001 година до 2005 година е бил основен счетоводител в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 3 ". Участвал е в прехвърлянето на активите й към компанията " Енергийна компания Марица-изток 3 ", в която присъединяване по това време с изключение на НЕК имаха американската " Ентърджи " и италианската " Енел ". През 2010-2012 година е бил началник " Вътрешен одит и надзор " в НЕК, а от 2013 година е развивал личен бизнес. Предвид биографията му е разумно, че той е препоръчан да дава отговор за бранш " Енергетика ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР