Въпреки поредната вълна на коронавируса и неизбежното неспокойство в икономиката,

...
Въпреки поредната вълна на коронавируса и неизбежното неспокойство в икономиката,
Коментари Харесай

Кредитирането на домакинствата се ускорява към края на август

Въпреки следващата вълна на ковид и неизбежното неспокойствие в стопанската система, статистиката на Българска народна банка регистрира следващ месец на напредък на кредитирането. От данните за август, които бяха на 23 септември, е видно, че растежът е движен от потребителските и жилищните заеми.

В края на август 2021 година заемите за неправителствения бранш са 68.326 милиарда лв.. те се усилват на годишна база със 7.5% при 7.2% годишно покачване, което бе регистрирано месец по-рано. Констатацията, че това нарастване се дължи на заемите за семействата се удостоверяват от данни, че бизнес кредитирането бележи закъснение на годишното си повишаване. Кредитите за нефинансовите предприятия нарастват с 4.2% на годишна база през август, само че при 4.5% годишно покачване през юли, достигайки 35.768 милиарда лв..

Кредитите за семействата са 27.795 милиарда лв.. На годишна база те се усилват с 11.5 %. Жилищните заеми са 13.336 милиарда лева и нарастват на годишна база с 15.8% при 15.1% годишно нарастване през юли 2021 година. Потребителските заеми възлизат на 12.878 милиарда лева и се усилват с 9.8% по отношение на август 2020 година.

Нарастването на кредитната интензивност, изключително при жилищните заеми, бе откроена от Българска народна банка като една от предпоставките за струпване на циклични опасности. Това бе и мотив за решението на централната банка да увеличени от 1 октомври 2022 година равнището на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции от 0.5 на 1.0 %.

При решението бяха взето под внимание спомагателни знаци, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на стопанската система.

" Кредитната интензивност се уголемява с ускорени темпове, изключително в сегмента на жилищните заеми. Наблюдаваните темпове на кредитен напредък основават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и за струпване на циклични опасности, които могат да се проявят в повишаване на размера на необслужваните заеми при възможен предстоящ спад на икономическата интензивност. Повишението на нивото на антицикличния буфер има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките ", обясниха от Българската национална банка.

Антицикличният финансов буфер е инструмент, въведен със съглашението „ Базел III “, с цел да се противодейства на последствията от икономическия цикъл върху активността на банките по разпределяне на заеми. В удобни времена, когато кредитният напредък е засилен, този буфер изисква от кредитните институции да разполагат с спомагателен капитал. Така, при закъснение или даже стесняване на икономическата интензивност, той да може да бъде освободен, с цел да даде опция на банките да продължат да отпускат заеми за действителната стопанска система. Ако избрана банка наруши това условие, тя е длъжна да ограничи или спре изплащането на дивиденти или награди.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР