Въпреки пластмасовите играчки, които заливат пазара, традицията на истинските коледни

...
Въпреки пластмасовите играчки, които заливат пазара, традицията на истинските коледни
Коментари Харесай

Традицията е жива: Вижте етапите в изработката на стъклени играчки

Въпреки пластмасовите играчки, които заливат пазара, традицията на същинските коледни декорации към момента е жива. Тя се пази единствено на няколко места в България, а за изработката на стъклени играчки за елха са нужни умелост и предпочитание. 

В дребна работилничка в Добрич няколко дами работят три месеца в годината и създава 10 хиляди играчки

Едно от местата, където традициите се пазят е дребната работилница на Костадин Калоянов в Белослав. За да се създадат играчките, стъклото се нагрява и придобива избрана форма.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

„ Всички стъклени играчки се вършат от стъклени тръби с горелка. Температурата на горилката е 1000-12000 градуса, стъклото е елементарно топимо и при към 700-800 градуса към този момент е готово за работа. След като играчките изстинат, следва развой на посребряване – така наречен реакция на сребърното огледало. Наливат се глюкоза и разтвор на сребърен нитрат и амоняк, с цел да се задейства реакцията, изделието се потапя в гореща вода с температура към 60 градуса “, споделя Костадин. 

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Посребряването се прави, с цел да може вътрешната част на играчката да получи сребърно огледало, което я прави блестяща, лъскава и атрактивна. 

Снимка: bTV

„ След като играчката е посребрена, разтворът от нея е източен и е изсъхнала изцяло, следва потапяне в багра, с цел да придобие съответния цвят. Оставяме я да се изцеди и е подготвена за съхнене “, добавя Костадин Калоянов.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Последният стадий е декорирането на играчката, което се прави напълно на ръка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР