Въпреки ограничените ресурси Военновъздушните сили се подготвят и правят дори

...
Въпреки ограничените ресурси Военновъздушните сили се подготвят и правят дори
Коментари Харесай

Каракачанов: В условия на финансов недоимък хората от ВВС дават всичко от себе си

Въпреки лимитираните запаси Военновъздушните сили се приготвят и вършат даже невъзможното, с цел да могат да обучат летателния състав да извършва своите задания по отбрана на въздушното пространство на България. Аз желая да поздравя командира на Военновъздушни сили и водачите, които вземат участие в подготвителните полети, тъй като в условия на финансов недостиг тези хора дават всичко от себе си, с цел да пазят суверенитета на България и българските жители.

Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов през днешния ден, 28 август, на зенитния полигон на Военновъздушните сили „ Шабла ", където дружно с началника на защитата военачалник Андрей Боцев следиха взаимни подготвителни полети на екипажи от състава на изтребителната и щурмовата авиация.

Пилотите на МиГ-29 от състава на 3-та авиобаза Граф Игнатиево до 31 август ще извършват полети за осъществяване на отстрели, пробни и бойни стрелби с политане и кацане от летище Граф Игнатиево. Стрелбите са с авиационни управляеми ракети, включени в боекомплекта на МиГ-29, и са по два вида цели - светеща парашутна цел СПМ-100 и радиоуправляема цел R-01. Целта на подготовката е летците да подобрят своите умения за работа с комплекса за въоръжение на МиГ-29 и да покачат бойните си качества.

В подготвителните полети на екипажите от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево вземат участие и водачи на Су-25, инженерно-технически и осигуряващ състав от Базата за предно разполагане – Безмер. Полетите се извършват от летище Балчик. Целта е екипажите на Су-25 да усъвършенстват техниката си на пилотиране и самолетоводене на дребни и пределно дребни височини. Освен това те ще извършват и полети за навигационно бомбопускане на светеща парашутна цел СПМ-100 за обезпечаване на стрелбите на своите сътрудници от 3-та авиобаза Граф Игнатиево.

„ Особеното през тази година е, че имахме опция, без значение от рестриктивните мерки, да включим в подготовката и нови летци, което за мен е огромен триумф ", сподели командирът на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков. Той означи че подготовката се организира в много комплицирана метеорологична конюнктура - валежи и гръмотевична активност и на двете летища, само че това не е попречило на екипажите от Военновъздушни сили да изпълнят сполучливо поставените задания.

В отговор на журналистически въпрос генерал-майор Стойков обясни, че според нормативите в страните-членки на НАТО оптималният нальот за поддържане и създаване на бойни качества на водачите е 180 ч. Минимумът, който е заложен в нормативните документи, е 120 ч. нальот и задачата е с повишение на ресурсите да бъде обезпечен най-малко този най-малко, с цел да бъдат спокойни при осъществяване на дилемите летателният и инженерно-техническият състав и да се преодолее разтренираността им.

„ За да осигурим нужните часове нальот нашата политика е обвързвана с изключение на с доставката на нов вид изтребител и с поддържането на съществуващата техника, която има задоволителен запас, с цел да могат летците от бойната авиация да имат нужните умения и бойни качества ", съобщи министърът на защитата. Той напомни, че процедурата за доставка на нов вид изтребител допуска първите самолети да бъдат доставени в период от 3 години след сключването на контракт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР