Въпреки обилния порой от предположения за препъникамъните в преговорите на

...
Въпреки обилния порой от предположения за препъникамъните в преговорите на
Коментари Харесай

Главата на Сарафов е заложена в преговорите за правителство

Въпреки изобилния проливен дъжд от догатки за препъникамъните в договарянията на „ сглобката “ за ротацията, които насочваха фокуса на раздора към персони като бъдещото престояване във властта на военния министър Тодор Тагарев, на вътрешния Калин Стоянов, на финансовия Асен Василев и на кого ли още не, изказванията се оказаха като гибелта на Марк Твен – мощно пресилени.
Между ПП-ДБ и ГЕРБ в действителност има люти препирни и съществено затруднение за по-нататъшното им общо ръководство към този момент отпред с Мария Гарбиел, само че те са към персоната на изпълняващия функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов. Това споделиха добре осведомени с диалозите сред водачите на „ Промяната “ и контактната група на ГЕРБ ден преди президента Румен Радев да връчи проучвателния мандат на настоящия вицепремиер в оставка и избрана за предстоящ министър председател още предходната година Мария Габриел.
От „ Промяната “ неведнъж и разнообразни представители изрично заявяваха, че Сарафов неотложно би трябвало да бъде отхвърлен от длъжността, която наследи от Иван Гешев. Най-малкото тъй като от 13 години се подвизава на разнообразни равнища в омразната на жадуващите правосъдна промяна прокуратура, а от 2017 година е два следващи мандата началник на Националната следствена работа и като подобен е зам.-главен прокурор и на Сотир Цацаров, и на Гешев.
Всичко това им дава учредения да считат, че той е директно забъркан и виновен за неблагополучията на държавното обвиняване, поради които то е нарочено за „ злия талант “ на живота и властта в България.
Въпреки енергичните опити на Сарафов да се „ прегрупира “ след отстраняването на Гешев за да бъде властоугоден, на ПП-ДБ въобще не е убегнал фактът, че пируетите на следователя се свеждат до пламенно пране на водача на ГЕРБ Бойко Борисов като прекратяването на делото против него за тъй наречените „ пачки и кюлчета “, закрепени на фотосите от премиерския му дом в Бояна, публикувани през 2021 година Както и на друго фамозно дело, известно като „ Барселонагейт “. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е склонен с изискването на " Промяната " Борислав Сарафов да бъде отхвърлен от поста на обвинител №1 в страната. 
Междувременно бягството на екследователя Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, извади на бял свят освен вербални, само че и фотографски доказателства за околните му връзки със Сарафов и визитите на последния във към този момент несъществуващото заведение на лобиста „ Осемте джуджета “. На това съображение натоварената с функционалностите да проверява основния прокурор Даниела Талева сега проверява точно Сарафов за връзките му с Пепи Еврото. А убийството на различен лобист в правосъдната система - Мартин Божанов-Нотариуса, напряко хвърли Сарафов в пъкъла на обяснителния режим, защото таман да го хване и те го простреляли.
От ПП-ДБ са поставили на масата на договарянията за по-нататъшното им ръководство с ГЕРБ „ главата “ на Сарафов, т.е., безапелационното изискване той да бъде отхвърлен от поста въпреки и на изпълняващ функционалностите на основен прокурор. В противоположен случай заплашват дефинитивно да счупят сглобката. 
Това бил и претекстът на 15 март, първия ден от националния печал във връзка кончината на патриарх Неофит, Борисов вместо да потъне в примирение, яростно да плаши с предварителни избори, в случай че до понеделник персоналния състав на идващото държавно управление не бъде контрактуван. Той обаче може да бъде контрактуван единствено при изискване, че „ Промяната “ се съгласи на известни отстъпки, само че само против „ главата “ на Сарафов.
Така в действителност огромният спор сред ПП-ДБ и ГЕРБ за незабавното премахване на Сарафов от поста на и.ф. основен прокурор би трябвало да бъде решен до 12.00 часа на следващия ден. Иначе от „ Промяната “ няма да правят отстъпка за промяната на нито един министър от настоящия кабинет и Борисов ще хвърли кърпата на тепиха на конфликта сред двете обединения, ръководството – в ръцете на Румен Радев и следващото му служебно държавно управление, към този момент шесто на брой, а страната – в четвъртите следващи предварителни избори през последните към този момент 4 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР