Въпреки неяснотата в предстоящото развитие на пандемията от коронавирус през

...
Въпреки неяснотата в предстоящото развитие на пандемията от коронавирус през
Коментари Харесай

Тома Биков за датата на вота: Президентът явно е направил анализ и ще си носи отговорността

Въпреки неяснотата в идното развиване на пандемията от ковид през идващите месеци у нас, президентът Румен Радев даде поръчка, че постоянните парламентарни избори би трябвало да бъдат извършени в период , което значи в края на март , когато изтича мандатът на кабинета Борисов 3.

 Президентът: Изборите би трябвало да са на 28 март - с машини и най-малък риск за здравето Виж още

" Изборите би трябвало да бъдат извършени в период, с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички ограничения, които да подсигуряват правото на всеки един българин на избор и да минимизират риска за неговото здраве. Трябва да се основават нужните условия от всички държавни органи, от които това зависи - изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт ", разгласи в понеделник президентът, в отговор на журналистически въпроси.

Според Конституцията изборите могат да бъдат отлагани с не повече от два месец а след приключване на мандата на Народното събрание, което значи, че би трябвало да се проведат най-късно в края на месец май. Датата се насрочва с декрет на Президента 60 дни по-рано.

" Епидемичната конюнктура е част от въпроса за по кое време да бъдат планувани изборите и това можеше да се разиска и тогава да се реши датата. Ние сме подготвени за избори и след две седмици, само че отговорността за датата на вота ще носи президентът ", съобщи пред Dir.bg депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Ето какво още сподели той:

Г-н Биков, за по кое време съгласно вас е уместно да бъдат планувани парламентарните избори?

Аз не мога да кажа, тъй като за това нещо отговорност носи президентът. Ние можехме да бъдем потребни, в случай че президентът беше направил съвещания с всички политически сили, с оперативния щаб, с представители на медицинските среди, с които да разиска този въпрос. Очевидно той е взел своето решение. Ние сме подготвени за избори и след две седмици. Нямаме проблем с дата за изборите. Проблемът ще бъде, в случай че поради пандемията има доста инфектирани хора. Но откакто президентът е решил да вземе по този метод решението за датата, той носи цялата отговорност за него.

Вие смятате, че датата би трябвало бъде обвързана с някаква прогноза за развиването на пандемията?

Епидемичната конюнктура е част от въпроса за по кое време да бъдат планувани изборите и съгласно мен можеше да се разиска или да се реши, и от тази позиция да се насрочат изборите. Президентът е направил своя разбор някъде и предлага готово решение. След като е решил по този начин, значи носи цялата отговорност за това какво ще се случи на 28 март.

Вие ще се ваксинирате ли против ковид?

Бих се ваксинирал, когато получим имунизациите. Но по реда, по който ми дефинира оперативният щаб, защото аз не съм от рисковите групи. Когато ми кажат, че може, нямам проблем да го направя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР