Въпреки неопределеността в позицията на Германия относно газопровода Северен поток-2,

...
Въпреки неопределеността в позицията на Германия относно газопровода Северен поток-2,
Коментари Харесай

Въпреки позицията на Германия, натискът върху Северен поток-2 се засилва

Въпреки неопределеността в позицията на Германия по отношение на газопровода " Северен поток-2 ", натискът върху упования план за доставка на съветски газ за Европа нараства.

Действията на Москва, която разположи войски на границата с Украйна и насочи претенции за гаранции за сигурност към НАТО, тревожат Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати.

В същото време планът за газопровод от Русия се възприема в Берлин като " нежелателен коз " при положение на съветска инвазия в Украйна, пишат в коментар за Анадолската организация Бахатин Гьонюлташ и Олга Кескин.

Общата стойност на плана " Северен поток-2 " се прави оценка на към 10 милиарда евро. Тръбопроводът е планиран да придвижва 55 милиарда кубически метра съветски газ годишно през Балтийско море.

Процесът на лицензиране на " Северен поток-2 ", който е планиран от съветската компания " Газпром " и приключен през септември 2021 година, към момента продължава. Не е загадка, че строителството на този газопровод е отлагано неведнъж заради недоволството на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Украйна към момента е водещата директна страна за съветски газ за Европа, само че с реализацията на " Северен поток-2 " тази роля ще бъде изгубена. След като новият газопровод стартира да действа, приходите на Киев от преноса ще бъдат изгубени и за източноевропейски страни като Полша и Украйна. Само Украйна печели към 2 милиарда евро годишно от пренос на газ.

В същото време Берлин твърди Киев, че в случай че планът " Северен поток-2 " бъде осъществен, загубите на Украйна от преноса ще бъдат обезщетени с вложения в страната.

Германия задоволява повече от половината от потребностите си от природен газ с доставки от Русия и заради това е принудена да заеме сдържана позиция във връзка с плана " Северен поток-2 ".

Променливите цени на силата, геополитическото напрежение и намаляващите ресурси от газ също подчертаха смисъла на газа от Русия.

Експертите са единомислещи, че по-нататъшната ескалация на руско-украинската рецесия може да има негативни последствия за енергийния бранш в Европейски Съюз, изключително за Германия.

Втечненият природен газ (ВПГ) понастоящем не може да размени съветския газ, който обезпечава 32% от потреблението на сила в Германия. По данни на Федералната работа за стопанска система и надзор на износа, от януари до октомври 2021 година на Русия се падат 34% от вноса на недопечен нефт и 53% от вноса на каменни въглища в Германия. Потреблението на природен газ в Германия през 2021 година е било 100 милиарда кубически метра, съгласно Германската асоциация за сила и водоснабдяване.

Въпреки че създаденият в Съединени американски щати полутечен природен газ е доста по-скъп от съветския, американските компании го дават с отстъпка, с цел да разширят каузи си на европейския газов пазар, изтласквайки Русия настрани. За да могат да купуват повече газ от Германия, Съединени американски щати би трябвало да доразвият инфраструктурата си за произвеждане на полутечен природен газ. Очаква се това да докара до по-голяма неустойчивост на доставките и цените на газа. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР