Въпреки намалялата работа на такситата заради пандемията, започна поскъпване на

...
Въпреки намалялата работа на такситата заради пандемията, започна поскъпване на
Коментари Харесай

Такситата започнаха да вдигат цените

Въпреки намалялата работа на такситата поради пандемията, стартира повишаване на таксиметровите услуги. Това стана допустимо след утвърждението на разпоредба от транспортния министър Росен Желязков. Така към този момент началната такса би трябвало да е най-малко колкото таксата за километър, умножена по две. Досега таксиметровите компании можеха да имат начална такса, която не надвишава с повече от 50% цената за 1 км.

В София такситата всеобщо начисляваха 70 ст. при започване на пътуването, само че с новата разпоредба таксата ще стане минимум 1,56 лева денем, а нощното возене ще нарастне и повече. Някои компании към този момент са почнали да подвигат цените на първичните такси, като те варират сред 1,95 лева - 2,40 лева.

Тези сметки се отнасят за дневните пътувания, а нощното возене ще нарастне и повече, тъй като километър пробег коства повече.

Според нормативната уредба всяка община дефинира предел и таван за цените на таксиметровите услуги за изминато разстояние в съответното обитаемо място, а превозвачите могат да си дефинират цените в тези граници. В София да вземем за пример минималните цени за разстояние са 77 стотинки за километър денем и 88 ст. през нощта, а пределните са съответво 1,30 и 1,60 лева за километър.

Според уеб страницата SofiaTaxi.info, който дава данни за повече от 20 возещи в София компании, все още единствено две компании имат начална такса над 1 лев. Едната взема 1,95 лева, другата - 2,40 лева В същото време няколко компании начисляват 59-60 стотинки, само че всеобщата начална такса е 70 ст.

Промените в наредбата са в действие от началото на тази година, само че фирмите имат три месеца за " размисъл " с какъв брой да качат цените си. Крайният период наближава и някои компании към този момент оповестиха повишаване, други вършат корекции тихомълком, трети евентуално още умуват, предава segabg.com.

Компаниите дежурно се оплакват, че цените им са ниски и мъчно си покриват разноските, изключително при късите дистанции. Въпреки това те не подвигаха цените си, макар че нормативната база и до момента им позволяваше да усилят началната такса. Под опасността от митинги част от сектора убеди министър Желязков, че той би трябвало да вдигне административно минималната начална такса, и той го направи с промени в наредбата.

Вдигането на минималната начална такса щяло да отстрани нечестната конкуренция и дъмпинга, обясниха от отрасловото министерство. Комисията за защита на конкуренцията обаче предизвести, че поправката в наредбата ще е неточност и ще е в ущърб на потребителите - всички компании ще вдигнат началната такса, най-вероятно на минимално допустимото равнище, което по никакъв метод не е потребно за конкуренцията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР