Въпреки мрачната история, тричасовата дължина и сериозната конкуренция, Опенхаймер доминираше

...
Въпреки мрачната история, тричасовата дължина и сериозната конкуренция, Опенхаймер доминираше
Коментари Харесай

Вот за самата филмова индустрия. Как Опенхаймер постигна впечатляващия си успех на Оскарите

Въпреки мрачната история, тричасовата дължина и сериозната конкуренция, " Опенхаймер " доминираше на премиите " Оскар " тази година. Каква беше акцията на кино лентата на Кристофър Нолан, която постепенно, само че несъмнено набра скорост, с цел да отвее изцяло " Барби ". На този въпрос търси отговор " Гардиън "  след завършилата гала. 

" Не беше огромно съревнование ", означи Емили Блънт в шеговита замяна на реплики с Райън Гослинг на сцената, където двамата се появиха, с цел да разгласят следващата премия. Блънт, която беше номинирана за поддържаща женска роля в " Опенхаймер ", не беше надалеч от истината, до момента в който отвръщаше на Гослинг, номиниран в поддържаща мъжка роля за своя запаметяващ се Кен. Не може да се избяга от действителността - най-после нямаше никакъв " Барбихаймер " - историята за атомната бомба нокаутира кино лентата за най-известната кукла в света, отбязва Андрю Пулвър.

Победител в седем категории, измежду тях за най-хубав филм, артист в основна роля, режисьор, артист в поддържаща роля, " Опенхаймер " е първият достоверен блокбъстър, който господства на премиите на Академията след триумфа на " Властелинът на пръстена: Завръщането на краля " през 2004 година, т.е. преди цели 20 години, показва " Гардиън ".

" Опенхаймер " е с внушителните 960 млн. доходи от боксофиса по целия свят. За съпоставяне миналогодишният притежател на статуетката за най-хубав филм " Всичко на всички места едновременно " събра 111 млн. $. Да, той остава много по-назад от зашеметяващия резултат на " Барби ", който беше превзел лятото, с 1,4 милиарда $, само че достижението на " Опенхаймер " е още по-впечатляващо, тъй като той споделя една мрачна, потискаща история в продължение на три часа. При това филмът на Нолан не поставя ацентът върху образната страна на историята - даже и със смразяващото експлоадиране на бомбата, а залага повече на комплицираните връзки, пресъздадени в забележителните осъществявания на двамата артисти, които завоюваха и статуетки - Килиън Мърфи като Робърт Опенхаймер, основателят на атомната бомба, и Робърт Дауни-джуниър. Филмът се движи през разнообразни интервали от живота на Опенхаймер, в които се включва и останалата част от забележителния актьорски състав. 

В началото " Опенхаймер " потегли много по-бавно от " Барби " - двата кино лентата бяха пуснати по кината едновременно. В премиерния уикенд той беше разрушен от " Барби ", само че по-късно стартира постепенно, само че несъмнено да наваксва, показва " Гардиън ". 

През лятото филмът за куклата изглеждаше роден победител - комедийният лъх, прелестният дизайн, посланието, търсеното от Холивуд разнообразно посланичество - расово, обществено, ролево и така нататък, сюжет и постановка от номинираната три пъти за " Оскар " Грета Гъруиг, харизматични артисти в основните функции - Марго Роби и Райън Гослинг, музика... Но премиите " Оскар " търсят по-тежки, по-носещи послания. Може и дори да се каже, че " Клети създания " запълни нишата във връзка с дизайн, костюми, на комизъм. Така " Барби " и Геруиг изпаднаха от играта, което се видя напълно ясно на номинациите за " Оскар ", само че и преди този момент в целия награден кино сезон.

Досега Кристофър Нолан оставаше едно от големите имена в режисурата, само че не и в редичката на тези, които влизаха в сериозните залагания за спечелили за премиите на Академията. Но това се промени този път със следването на модел, който включваше огромни доходи от кината, акция преди наградния маратон с акцент върху уменията и креативен, и механически на режисьора, както и неговата очевидна обич към движещите се облици и огромния екран, написа Андрю Пулвър в " Гардиън ". И отбелязва: " Гласуването за " Опенхаймер " стартира да наподобява като избор за самата кино промишленост ". 

Когато стартира акцията за промотирането на кино лентата, стана ясно, че той е с огромни шансове за победител. Екипът ориентира представянето му като сложи Нолан в центъра, счита Рич Клайн, ръководител на филмовата секция на London Critics Circle. " Те не направиха нищо отвън нормалното във връзка с протичането на акцията. Правеха в общи линии това, което е и при другите филми. Но Нолан беше фокусът и беше значимо да бъдат приети огромните му достижения. Нолан е спокоен човек в тази промишленост. Но той излезе на ярко и се появи тук-там, на които нормално не върви. Беше прелестно да го забележим да излиза и да си прекарва добре ", споделя Клайн.

" Екипът работи неимоверно доста ", изяснява пред изданието пиар специалист, който избира да не бъде назван. И показва какъв брой значимо е било филмът да остане в съзнанието на хората, които гласоподават, дълго откакто излиза по кината през юли, както и да бъде уверен Нолан да вземе активно присъединяване в акцията по представянето на " Опенхаймер ", която включва поредност от изявленията, участия в шоу стратегии, срещи със фенове и какво ли още не. Килиън Мърфи, който също не обича шума и прекомерното внимание, също е уверен да взе участие оптимално интензивно, като излиза надалеч отвън зоната си на комфорт. Пиар специалистът обаче прибавя, че във всяка акция е значимо да има сдържаност, да не се прекали и да се сътвори досада. В това отношение екипът на кино лентата също се оправя добре.

" През годините Нолан построи авторска марка със своите филми за супергерои и комплицирани научно-фантастични филми, марка, която наподобява още по-добре след впускането му в историята и в действителния живот. Една от аргументите той често да бъде сравняван със Стенли Кубрик е, че е продуцирал отличителни, предизвикателни и персонални филми напълно в холивудската студийна система, с огромни бюджети и обилни бокс офис резултати. Ролята му на избавител на разпространяването на филми в кината – изключително откакто настоя да пусне " Тенет "  в разгара на пандемията от Коронавирус, до момента в който кината се тресяха – му завоюва доста благодарност. Освен това, показва Клайн, " Барбихаймер " съживи киното, когато нещата към момента изглеждаха отчайващи ", написа " Гардиън ".

Нолан завоюва и тъй като " Опенхаймер " се появи в подобаващото време. " Оскарите " обичат да отдават дължимото на хора, които са спечелили удивление след години на твърдоглав труд. Така че в този момент е пристигнало времето и на него да му се каже - " Ти си един от най-големите режисьори през днешния ден и към този момент би трябвало да спечелиш няколко награди ".

" Изненадващо, може би, за режисьор, който е толкоз ориентиран към техническите благоприятни условия на киното, слабостта на " Опенхаймер " се оказа в техническите категории: завоюва награди за най-хубава кинематография и най-хубав монтаж, само че загуби в костюмите, индустриалния дизайн и звука, типовете области, в които трябваше да има триумф, с цел да може да оспори рекорда от 11 статуетки, държан взаимно от " Завръщането на краля ", " Титаник " и " Бен Хур ". В последна сметка седемте, които завоюва, значат, че по терминологията на премиите " Оскар "   " Опенхаймър " е огромен филм, само че не толкоз огромен ", счита Пулвър.

Нолан изглеждаше още от началото като решителен победител в категорията за постановка, само че конкуренцията за най-добър филм беше доста, доста сериозна тази година. За прочут интервал изглеждаше, че " Клети създания " има съществени шансове за триумф, само че откакто се развихри тематиката за секс сцените и голотата, стана ясно, че тази опция се отдалечава от него. " Зона на интерес ", " Минали животи " и " Анатомия на едно рухване (или падение-бел. ред.) - незадълбочено може би, наподобяват на филми, които са вземали " Оскар " в предходни години.

" Всички те бяха съществени филми за съществени неща. Бяха и красиво направени. Всеки от тях елементарно можеше да спечили статуетката в предишното. " Минали животи " си потегли без награди, което е шокиращо, когато видите какъв брой добър този филм е в реалност ", счита Клайн.

" Хората, които гласоподават за Оскарите, са хора от филмовата промишленост, а " Опенхаймер " преди този момент завоюва всички награди на промишлеността (на гилдията на филмовите артисти, на гилдията на продуцентите, на гилдията на режисьорите и т. н. - бел. ред). Това е избор на промишлеността за самата себе си.

Посланието е: " Не сме тук единствено с цел да вършим красиви филми, само че и да вършим доста огромни филми за доста огромни и съществени неща, които освен това имат и сериозен триумф в бокс офиса. А всичко това се съчетава в " Опенхаймер ", заключава Клайн за триумфа на кино лентата за основателя на атомната бомба.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР