Въпреки липса на кворум правна комисия започна обсъждането на Изборния

...
Въпреки липса на кворум правна комисия започна обсъждането на Изборния
Коментари Харесай

Правна комисия отвори дебата за хартиената бюлетина въпреки липсата на кворум

Въпреки липса на кворум правна комисия стартира разискването на Изборния кодекс. Присъстваха 11 от 24 депутати, като са нужни най-малко 13 за взимане на решения. Отсъстваха депутатите от Политическа партия, Има Такъв Народ, само че и такива от другите групи. Правилникът разрешава при липса на кворум да се проведат разисквания, само че не могат да се вземат решения.

Преди това Петър Петров от Възраждане се погрижи за сътрудниците си като им донесе вода и кафе, а Хамид Хамид от Движение за права и свободи описа анекдот за положително въодушевление. Десислава Атанасова от ГЕРБ регистрира, че предходната година сме били очевидци на невиждано ниска изборна интензивност. Според нея с изключение на намаляващото доверие в политиците, тя се дължи и на напълно машинното гласоподаване. Всеки български жител ще може да избере по какъв начин да гласоподава, съгласно предлагането на ГЕРБ.

И съгласно актуалните правила в дребни обитаеми места се гласоподава с хартиена бюлетина и по този начин има неравнопоставеност сред гласоподавателите в огромните регионални градове. Отчитаме преимуществата на машинното гласоподаване, посочи Атанасова. То понижава недействителните бюлетини, по думите й. На последните избори съгласно опозицията са изникнали редица въпроси като това къде и кой съхранява машините. ГЕРБ ще поддържат всички законопроекти за изменение на изборните правила, които също като този на опозицията желаят смесено гласоподаване.

Филип Попов показа плана на левицата. С машини се гласуваше в над 90% от секциите , сподели той и регистрира ниската изборна интензивност. За Българска социалистическа партия една от аргументите е точно ограничение на гласоподавателите по какъв начин да гласоподават. Червените регистрираха позитивите от машинното гласоподаване, само че упорстват хората да избират дали да гласоподават с машина, или на хартия. Левицата предлага още унищожаване на тъмните стаи, а да се гласоподава пред банка с заслон.

Петър Петров от " Възраждане " акцентира, че групировката му от дълго време е упорствала за изборни правила . Той настоя за наложително видеонаблюдение на целия избирателен развой. Необходима е една бистрота на вота, регистрира националният представител.
 С бюлетината Българска социалистическа партия връща легитимността на изборите
С бюлетината Българска социалистическа партия връща легитимността на изборите

Ако отпадне тъмната стаичка, няма да се снима по какъв начин се гласува
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР