Въпреки изменението на климата, не всички екологични новини са лоши.

...
Въпреки изменението на климата, не всички екологични новини са лоши.
Коментари Харесай

Добра вест: Озоновата дупка над Антарктида се смалява

Въпреки изменението на климата, не всички екологични вести са неприятни. Като позитивен поврат може да се означи, че озоновата дупка над Антарктида тази година може да бъде една от най-малките, регистрирани през последните 30 години.

Заключението на Американската национална администрация за атмосферни проучвания гласи, че „ мощното привършване на стратосферния озон в края на зимата и началото на пролетта в Антарктида е известно като„ озонова дупка “. Озоновата дупка се появи за първи път над Антарктида, защото атмосферните и химичните условия са неповторими за това районът покачва успеваемостта на разрушаването на озона посредством реактивни халогенни газове. ”Озоновата дупка над Антарктида по този метод се отнася до понижаване на концентрациите на озон в земната стратосфера, вторият непосредствен пласт на атмосферата до планетата.

„ Обикновено, когато слънчевата светлина се върне в полярния район след зимата на Антарктида, химикалите, формирани във вихъра по време на полярната нощ, предизвикват бързо разрушение на озона “, заяви службата за наблюдаване на атмосферната атмосфера на Коперник (CAMS).

В прессъобщение от 9 септември CAMS откри, че озоновата дупка над Антарктида „ може да има най-малката повърхност от всяка антарктическа озонова дупка от средата на 1980година. “

„ Тази година студеният въздух с ниски равнища на озон се смесва с по-топъл, по-богат на озон въздух отвън вихъра, който евентуално разрежда и деактивира част от озоноразрушаващите химикали във вихъра. Това води до по-малък капацитет за бързо разрушение на озона, когато пролетното слънце изгрее над Антарктида “, изясни CAMS.

Според прессъобщението озоновата дупка в Антарктида стартира да се оформя през август и доближава оптималния си размер през октомври. Дупката нормално се затваря през декември. Този месец обаче изискванията на студения въздух, които нормално предизвикват разрушение на озон, бяха сменени от по-топли температури. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР