Въпреки икономическите последици от пандемията Ковид-19 и войната в Украйна,

...
Въпреки икономическите последици от пандемията Ковид-19 и войната в Украйна,
Коментари Харесай

Полша скъсява разликата в благосъстоянието си със Запада

Въпреки икономическите последствия от пандемията Ковид-19 и войната в Украйна, Полша реализира забележителен прогрес в догонването на по-богатите западни страни, заяви „ REMIX ”.

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Полша по отношение на междинния за Европейски Съюз - постоянно употребен индикатор за благосъстоянието на дадена страна - непрестанно се усилва през последните три години, като от 73% през 2019 година нараства до 79% през 2022 година

Макар и към момента да изостава от най-богатите страни в Европейски Съюз като Франция (101%) и Германия (117%), Полша настига Испания, Италия, Чехия и Обединеното кралство. В същото време в Дания и Румъния се следи най-значително нарастване на благосъстоянието, до момента в който в най-богатите страни от Европейски Съюз се следи декаданс.

Експертите предвиждат, че Полша скоро може да догони Испания, Италия, Чехия и Обединеното кралство във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, измерен по паритет на покупателната дарба.

Въпреки че за Полша може да е предизвикателство да настигне номиналния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, коригирането му по отношение на паритета на покупателната дарба дава на страната късмет да изпревари Италия или Испания в границите на десетилетие, при изискване че Полша продължи да се развива. Като се вземе поради този индикатор, Полша понастоящем е на 19-то място в Европейски Съюз.

Производителността, заетостта и натрупването на капитал са основните фактори, които ще разрешат на Полша да настигне западния разцвет. Въпреки че продуктивността има капацитет да нараства с 2-2,5% годишно, демографските проблеми могат да окажат отрицателно въздействие върху заетостта и икономическия напредък през идващото десетилетие.

Главният изпълнителен шеф на Полския фонд за развиване Павел Борис прави оценка, че евентуалният растеж на Брутният вътрешен продукт на Полша би трябвало да бъде към 3,5 % през идващите години, макар че през идващото десетилетие той може да намалее до 2,5 % заради демографски проблеми. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР