Въпреки дадената от Конституцията възможност за съставяне на ново правителство

...
Въпреки дадената от Конституцията възможност за съставяне на ново правителство
Коментари Харесай

Рашков и Йорданова - аут от нов служебен кабинет на Радев

Въпреки дадената от Конституцията опция за сформиране на ново държавно управление в границите на 47-ото Народно събрание, шефове на парламентарни групи и депутати от опозицията, дадоха да се разбере, че това не може да се случи. Това оповестява " Труд ". Според изданието президентът Радев е почнал да реди длъжностен кабинет.

От " Продължаваме промяната " през вчерашния ден оповестиха, че няма да договарят при никакви условия нито с Има Такъв Народ, нито с ГЕРБ, нито с Движение за права и свободи. Вместо естествен разговор с партиите с евроатлантическа ориентировка, те избират политическо рейдърство, безапелационни бяха някогашни сътрудници на Политическа партия от групировката на Слави Трифонов. Повод за изказванието им бяха изявления на депутати от " Продължаваме промяната ", че ще продължат да водят диалози с обособени представители на Има Такъв Народ. Т. е. опитите за спорене на депутати на парче ще продължи.

В коридорите на Народното събрание се разясняваше, че Кирил Петков е трябвало неотложно да подаде оставката на кабинета, след вота на съмнение, само че той нямал желание да бърза. Искал да завоюва време, с цел да реди втори кабинет. От парламентарната му група споделиха, че Петков ще получи първия мандат от президента, при завъртането на политическата рулетка, само че признаха, че може да не е предлагането им за министър председател.

Вариант било да предлагат Асен Василев или героизираният паднал началник на Народно събрание Никола Минчев. С упорството на Политическа партия шансове за нов кабинет няма, пресметнаха народни представители от обединението. Те разясниха, че Румен Радев към този момент реди четвъртия си длъжностен кабинет. В него Радев още веднъж ще заложи на сътрудник, който да оглави служебното му държавно управление.

 Гълъб Донев Гълъб Донев Източник: Министерски съвет
Този път за президентски поддръжник се е преборил Гълъб Донев, който бе длъжностен вицепремиер при Стефан Янев и министър на труда и обществената политика. Този път екипът в президентството щял деликатно да пресява биографиите на бъдещите министри и следи за двойно поданство, с цел да няма повтаряне на случая " Кирил Петков ". Гълъб Донев е прочут като обществен специалист, само че първата му тапия е от военновъздушното учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия и още от това време се познава с Румен Радев.

 Бойко Рашков Бойко Рашков Източник: Zonanews
В новото служебно държавно управление няма да има място сегашният Министерство на вътрешните работи министър Бойко Рашков, като за поста от през вчерашния ден се спряга Венцислав Катинов, който е от дълги години в системата и е бил зам.-министър на Министерство на вътрешните работи в служебните държавни управления предходната година.

 Любомир Дацов Любомир Дацов Източник: МФ
За финансов министър се върти името на Любомир Дацов. Финансистът е бил зам.-министър на финансите и предходната година беше номинация на Слави Трифонов за министър на стопанската система. Предимство е, че се употребява с добра известност във финансовите среди.

 Николай Павлов Николай Павлов Източник: Министерски съвет
Радев ще употребява някогашни служебни министри и от кабинета " Герджиков ", като досегашния началник на " Булгаргаз " Николай Павлов, от който се чака да оглави още веднъж министерството на енергетиката. Павлов е измежду най-хубавите български енергетици и от него Радев очаквал да реши забърканата от държавното управление в оставка тежка рецесия в бранша.

 Христо Алексиев и Асен Личев Христо Алексиев и Асен Личев Източник: Фейсбук
Христо Алексиев ще е още веднъж длъжностен министър на превоза. Името му нашумя около избавителната акция със заседналия транспортен съд " Вера Су ", която се проточи повече от месец, само че самият Алексиев твърдеше, че сагата с кораба край " Яйлата " ще се учи в университетите. За министър на защитата е коментиран Николай Цонев, който беше боен министър по време на тройната коалиция, а предходната година бе за малко в Надзорния съвет на държавния " Български ВиК холдинг ". Цонев беше освободен от поста си от служебния районен министър Виолета Комитова, а по непотвърдена информация тя го е освободила, защото Цонев се опитал да купи програмен продукт за 26 млн. лева

 Иван Шишков основен проектант на регион Триадица Иван Шишков основен проектант на регион Триадица Източник: 24 часа
За МРРБ-министър се разясняват две имена - на арх. Иван Шишков, който към този момент беше зам.-министър и основен проектант на регион " Триадица " и на военния Валентин Граматиков, който влезе финален в екипа на Комитова.

 Наталия Киселова Наталия Киселова Източник: Труд
Три биографии се оглеждат за министерството на правораздаването - на доцент доктор Наталия Киселова, на Иван Демерджиев, който към този момент беше длъжностен министър предишното лято и на депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

 Крум Зарков Крум Зарков Източник: Zonanews
Кандидатурата на Киселова все още изглеждала по-консенсусна, разясниха адвокати. Но Зарков има насъбран опит в Народното събрание и от известно време е изолиран от групата на Корнелия Нинова, защото е спряган и като евентуален идващ ръководител на Българска социалистическа партия.

За министър на културата Румен Радев може да назначи Пламен Славов, който беше зам.-министър на печално известния Велислав Минеков. Със сигурност Минеков няма да попадне в състава на четвъртия длъжностен кабинет, само че от януари тази година Славов е секретар на президента по нематериалност и просвета.

Румен Радев обаче няма да разчита на всички свои секретари и съветници за разлика от структурата на служебните кабинети от предишното лято и все още в процеса на отсяване на биографиите на служебни министри не взели участие двама от съветниците на президента - Пламен Узунов и Николай Копринков. Те имаха интензивно присъединяване в подбора на министри за двата служебни кабинета на Стефан Янев.

 Марин Райков и Надежда Михайлова Марин Райков и Надежда Михайлова Източник: Министерство на външните работи
За министър на външните работи се спряга посланика ни във Англия Марин Райков. Според осведомени, тъкмо той е уведомил президента Румен Радев за февруарската среща на Кирил Петков с Оливер Вархеи и паметната бележка за районен съд Македония.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР