Въпреки честото срещане на заболяването, превенция срещу него има, каза

...
Въпреки честото срещане на заболяването, превенция срещу него има, каза
Коментари Харесай

Срещу остеопороза: Не повече от 700 мл бира дневно или 60 мл твърд алкохол

Въпреки честото срещане на болестта, предварителна защита против него има, сподели за Dir.bg началникът на II поделение на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ " Св. Анна " -София. Две са рекомендациите, които дава той, към всички, които са застрашени от остеопороза - постоянна физическа интензивност и смяна в метода на живот.

" Аз съм доктор, който кара пациентите да са дейни след всяка наша намеса. Рехабилитацията и придвижването са доста значими и като предварителна защита против остеопорозата. Имаме доста пациенти, които са над 90-годишни, оперирани и със заменени тазобедрени стави, които са дейни и се възвръщат бързо от счупвания. И противоположното има и млади, които не са дейни и не спортуват и развиват остеопороза в млада възраст ", сподели доктор Илиев.

Остоепорозата може да бъде провокирана от хормонален проблем, от понижена мускулна мощ, тютюнопушенето, приема на алкохол, ниското телесно тегло. Съответно предварителната защита е най-много в смяната в метода на живот. Преди да се одобряват хранителни добавки като калций и витамин Д обаче е удачно е да се направи проучване на костната компактност и тогава да се реши количеството, в което те са нужни.

" Удачно е да има добра профилактика на човешкия организъм. Тогава може да бъде осъществена и предварителна защита. Всичко е строго самостоятелно. Витамин Д обаче е от изключително значимо значение за костния метаболизъм. Той играе съществена роля за костната минерална хомеостаза, като подкрепя превоза на калций и фосфор за обезпечаване на кръвното равнище на тези йони за естествената минерализация на костния колаген, подтиква чревната всмукване на калций и фосфор, както и бъбречната реабсорбция на калций и фосфор. В резултат на всичко това се основава задоволително калциево-фосфатен йонен артикул, нужен за поддържането на костната конструкция. Съответно дефицитът на витамин Д е главен рисков фактор за развиване на остеопороза, изключително за градското население и за възрастните хора, които рядко се излагат на слънце ", изясни доктор Илиев.

Сред рекомендациите, които ортопедът дава са и нарасналият банкет на белтъци, който също понижава риска от фрактура на бедрото при мъже и дами.

" Същевременно не би трябвало да се прекалява с високия белтъчен банкет, заради подкиселяване на урината и свързаната с това загуба на калций. Препоръчваният белтъчен банкет за положително костно здраве е 1г/кг телесно тегло протеини на ден, а при по-възрастните малко по- малко от това. Тютюнопушенето следва да се понижи или приключи, защото усилва фрактурния риск, изключително за бедрото. Не се предлага и невъздържание с алкохола. Това значи, че максимумът, който може да се разреши на ден е 300 мл вино, или 60 мл корав алкохол, или 700 мл бира.

Той обаче акцентира, че всичко е въпрос на метаболизъм и е строго самостоятелно, по тази причина и рекомендациите варират съгласно характерността на всеки пациент.

Когато към този момент се е стигнало до фрактури, задачата на ортопеда и да предотврати обездвижването на пациента. " Целите на лекуването са понижаване честотата на новите фрактури, както и намаляването на обвързваните с фрактурите болести. Отделно от диетата и питателните добавки, то включва и набор от лекарства за укрепване на костите ", сподели доктор Илиев.

Като образец за най-често употребяваните в Европа лекарства той даде бифосфонатите. Обикновено лишава няколко месеца до една година за изложение на резултата им, а цялостният банкет може да отнеме 5 или повече години. Денозумаб пък е е лекарствен препарат - човешко антитяло, което понижава костното разграждане и затова подкрепя увеличението на костната маса и издръжливост. Той е регистриран като препарат за лекуване на постменопаузална остеопороза при дами с повишен риск от фрактури.

Други лекарства са производни на паращитовидния хормон и селективни модулатори на естрогеновия рецептор. Всички те намаляват риска от фрактури на прешлените, а някои от тях и риска от невертебрални фрактури, като тези на бедрената кост.

" Уместно е пациентите, подложени на терапия, да бъдат проследявани и преоценявани през избран интервал от време - 3 или 5 години. Прави се преоценка на фрактурния риск, както и след всяка нова фрактура на фона на лекуването ", безапелационен е експертът.

Д-р Александър Илиев приключва МУ-София през 2008 година, като от първи курс до дипломирането си работи като санитар и доброволец в операционна в УМБАЛСМ " Пирогов ". В незабавния институт взима и компетентност и работи в Четвърта клиника по ортопедия и травматология до януари 2018 година Сега завежда Второ поделение на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ " Св. Анна ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР