Въпреки че задълженията на фирмите са умерени, бизнесът е силно

...
Въпреки че задълженията на фирмите са умерени, бизнесът е силно
Коментари Харесай

Бизнесът в Германия се подготвя за нова криза

Въпреки че отговорностите на компаниите са умерени, бизнесът е мощно обезпокоен

Шестото годишно изследване на " Кофас " за корпоративните заплащания в Германия показва, че даже и в условия на влошена икономическа конюнктура, задълженията на немските компании остават умерени. Въпреки това бизнесът е внимателен в кратковременен проект и доста скептичен в дълготраен, оповестиха от " Кофас - България ".

Песимистичните упования на фирмите са норма

Въпреки че отговорностите на компаниите са умерени, бизнесът е мощно обезпокоен и се приготвя за нова рецесия. Експертите споделят, че 38 на 100 от всички интервюирани чакат по-лоши условия за бизнеса си през 2023 година, до момента в който единствено 14 на 100 от тях са по-оптимистично настроени за идната година. Този скептицизъм се следи в съвсем всички браншове.

" Икономическата обстановка и макропрогнозите наподобява са трансформирали метода, по който фирмите в Германия виждат опциите за развиване на бизнеса. Страната продължава да бъде приоритет за развиване, макар че динамичността е по-слаба, а компаниите оповестяват, че в този момент са по-малко фокусирани върху Европейския съюз и Китай и се интересуват повече от Съединени американски щати и Европа (извън ЕС). Това може да е обвързвано с желанието да се заобиколят глобите на Европейски Съюз против Русия и Беларус ", изяснява Кристиане декор Берг, икономист на " Кофас " за Северна Европа.

В отчета си специалистите по кредитно обезпечаване от " Кофас " открояват няколко основни трендове. 

Броят и продължителността на закъснелите заплащания са се нараснали, само че напълно леко и от доста ниско в началото равнище. Това значи, че дисциплината на заплащанията се е влошила (+6 прочие п. от интервюираните сдружения оповестяват за закъснение на заплащанията през 2022 г.), само че тя остава под равнището, регистрирано през 2020 година, и надалеч под равнищата преди пандемията. Средната дълготрайност на забавянията на заплащанията е повишена до 28,7 дни през 2022 година (+1 ден), откакто през 2021 година се редуцира със 7 дни. Тази година най-кратко време за изчакване на заплащания са отчели фирмите от бранша на пакетирането на хартия (средно 18,4 дни), до момента в който фирмите от финансовия бранш са били по-търпеливи (средно 35 дни). Основният поврат обаче идва от икономическите вероятности, предстоящи от фирмите. Никога в историята на това изследване бизнесът не е бил толкоз отрицателно надъхан към бъдещето си, разясняват от " Кофас ".

Бдителните компании оферират по-кратки периоди за заплащане

Един от изводите от изследването е, все по-малко компании оферират условия за удължено заплащане спрямо миналата година (71 на 100 против 74 на сто), като това изключително важи за сдруженията, извършващи активност най-вече в Германия.

Краткосрочните периоди за заплащане не престават да преобладават, като 90 на 100 от фирмите изискват заплащанията да се правят в границите на до 60 дни през 2022 година Средният период на заема се е трансформирал нищожно, като е повишен с 0,2 дни до 32,8 дни.

" Проучването ни разкрива две значими трендове. От една страна, фирмите наподобяват по-бдителни и по тази причина редуцират периодите за заплащане. От друга страна, техническите аргументи, измежду които пазарни стандарти, проблеми във веригата за доставки, периоди за доставка и прочие принуждават фирмите да продължат да дават или даже да удължат периодите за заплащане ", споделя Кристиане декор Берг.

Фирмите към момента получават бързо заплащане

Средното закъснение на заплащанията се усилва с едни ден и доближава 28,7 дни през 2022 година Това е втората най-ниска междинна стойност на закъснение на заплащанията от началото на 2016 година Освен това броят на отговорностите леко се е нараснал от 59 на 100 през 2021 година до 65 на 100 през 2022 година Това към момента е под индикатора за 2020 година (68 на сто) и надалеч под междинната стойност от 82 на 100 преди пандемията, разясняват от " Кофас ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР