Въпреки че в последния месец основният икономически фокус е свързан

...
Въпреки че в последния месец основният икономически фокус е свързан
Коментари Харесай

САЩ и ЕС зависят от Китай и Русия за развитието на ВЕИ заради ценните метали

Въпреки че в последния месец главният стопански фокус е обвързван със зависимостта на Европа от съветски изкопаемите горива като природен газ и нефт, истината е, че има и други линии на взаимозависимост. Става дума за скъпите и редки метали, които имат огромно приложение в плановете за възобновими енергийни източници, батериите, електроавтомобилите и така нататък

Или казано другояче алтернативата на съветските горива значително отново е обвързвана с Русия.

На конференцията " Енергийна сигурност и климатичните промени: какво следва след войната в Украйна ", американката Мелани Кендердайн, някогашен консултант в министерството на енергетиката на Съединени американски щати уточни, че съветският газ не може да бъде заместен с LNG или ВЕИ. Чисто логистично да вземем за пример американският полутечен газ мъчно може да бъде ориентиран към Европа с политически заявления или от благосклонност. Пазарът действа посредством " нефиксирани контракти " (т.нар. no destination contracts), съгласно които LNG танкерите се движат на чисто пазарен принцип. С други думи отиват при този, който заплати повече. Традиционно огромни количества полутечен газ се насочват към Азия, където нямат личен рандеман и тръбопроводи и са безусловно подвластни от LNG танкерите.

Вече се разисква количествата полутечен газ за Европейски Съюз да бъдат контрактувани непосредствено на европейско равнище, с цел да могат да се сключат дълготрайни контракти на по-добри цени при по-големите размери. Простите сметки демонстрират, че самостоятелно за България да се договарят количества ще е комплицирано, поради че нашето ползване е доста малко.
Реклама
По отношение на ролята на ВЕИ Кендердайн съобщи, че Съединени американски щати, а и Европа, са подвластни от Китай и от Русия.

Металите и минералите, които Съединени американски щати внасят на 100%, са доста на брой и всички те са значими първични материали за стопанската система и енергетиката на страната: арсен, тантал, манган, флуорит, стронций и графит. Като като се изключи че те са нужни за производството на някои възобновими източници, част от тях се употребяват и в добива на фосилни горива. Интересна е и зависимостта от мед, който е най-използваният метал в енергетиката - покрива близо 50% суровинната потребност в производството на ток от вятърна и слънчева сила. Мед се употребява и при природния газ и нуклеарната сила. И макар че зависимостта не е като тази с редките метали, които Съединени американски щати внасят единствено от Китай, то медта също е главно вносна.

Европа е също толкоз подвластна от импорт на метали, защото на континента липсват съществени залежи или не се експлоатират. Такъв е казусът с мангана в България, който към този момент не се добива, въпреки да има още находища. Разбира се има и изчерпани мини, като тези за флуорит в страната.

В тази връзка съгласно Кендердайн е по-ефективно западните страни да мислят в посока на базовите си мощности и по какъв начин те могат да бъдат да заместват съветския газ с локални залежи.
Реклама
" Съединени американски щати са понижили каузи на въглищата в своята енергетика в последните години, само че Китай и Индия имат приблизително по 70% взаимозависимост от тях. " Относно фосилните горива и световните цели за въглеродна индиферентност, това за момента значи голяма дупка сред западния свят и разрастващите се стопански системи. Допълнително Вашингтон продължава да внася 20% от обогатения си уран точно от Русия.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР