Въпреки че в България не личи особено, технологиите, свързани с

...
Въпреки че в България не личи особено, технологиите, свързани с
Коментари Харесай

Пазарът за съхранение на енергия расте все по-бързо


Въпреки че в България не проличава изключително, технологиите, свързани с възобновимите енергийни източници не престават да се развиват бурно. Особен прогрес в последно време се регистрира при батериите за предпазване на сила (основно литиево-йонни, само че е не само). Системата за предпазване на сила на основата на акумулатори последователно се трансформира в общоприет инфраструктурен детайл от международната енергийна система.

На фона на мощното развиване на ВЕИ и затварянето на остарелите обичайни електроцентрали, технологията за предпазване на сила на основата на акумулаторни акумулатори дава опция за поддържане на стабилността на мрежата и може да се употребява за бързото реагиране на съмнението на непорочност на мрежата.

Пазарът на литиево-йонни акумулатори за предпазване на сила занапред ще се развива. Според оповестено в края на август проучване на GTM Research (Wood Mackenzie), пазарът ще пораства приблизително с 55 % годишно. Ако през 2017 година инсталациите за предпазване на сила са били с мощ от 2 Гвтч, то през 2022 година упованието пазарът да нарасне към 9 пъти – до съоръжения с мощ от 18 ГВтч.

При това става въпрос единствено за акумулатори, употребявани за задачите на енергетиката. На пазара на коли размерът на продажба на литиево-йонни батерии е друг. Там през 2017 година са били осъществени 112 Гвтч, а през 2022 година се чака троент растеж. Бързото развиване на производството на акумулатори за електрически автомобили има и позитивен резултат – съгласно данните това е довело до намаляване в цената им.

По размер на литиево-йонни съоръжения за предпазване на сила водач към момента продължава да е Съединени американски щати, следван от Китай, Япония, Австралия и Германия.

В завършек на предходната година BNEF разгласява вое проучване, в което предвижда, че общият потенциал на системите за предпазване на сила на основата на акумулатори (но освен литиево-йонни) в света към 2030 година ще нарасне до 305 Гвтч.

Германия е най-хубавият образец за бързото развиване на пазара на акумулатори за предпазване на сила в Европа. Всяка втора слънчева електроцентрала в страната се купува дружно с апаратура за предпазване на сила, която дава опция за значително нарастване на каузи на личното ползване на слънчева електрическа енергия. Това е от изгода и за мрежата като цяло, означават наблюдаващите на пазара. Според данните пазарът за съоръжения за предпазване на сила през последните две години отбелязва взрив, което надлежно ще докара и до спад на цената им. Това е във връзка с така наречен пазар на дребно.

Като различен образец за развиване на инсталациите за предпазване на сила, само че към този момент на индустриално равнище може да се уточни френският енергиен колос EDF, който в края на юни тази година построи един от най-големите обекти за предпазване на сила във Англия с мощ от 49 МВт (West Burton B project).

Системата е на основата на литиево йонни батерии и ще се употребява за оказване на услуги за контролиране на чистотата за английския мрежови оператор National Grid. В тактиката си френската компания планува да влага 8 милиарда евро в 10 ГВт устройства за предпазване на сила.

България също прави първите стъпки посредством европроекта CROSSBOW, по който е бенефициент Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). Проектът в полза на операторите на преносни мрежи (ОПМ), който ще разреши споделеното потребление на запаси, с цел да насърчи трансграничното ръководство на променливи ВЕИ и съоръжения за енергосъхранение, осъществявайки по-голям дял на чистата сила и в същото време, намалявайки оперативните разноски на мрежата и подобрявайки икономическите изгоди за ВЕИ и единиците за предпазване на сила. Този план е с европейско финансиране по линия на програмата " Хоризонт 2020 " в границите на пакта „ Чиста сила “. Общата стойност е над 21 милиона евро, от които над 17 милиона евро е безвъзмездното съфинансиране. Близо 623 хиляди евро безплатно се чака да получи ЕСО ЕАД за осъществяване на действия
в границите на плана. По презентация на инж. Стефан Сулаков и инж. Николай Чавдаров, ЦДУ ЕСО).
Регулаторната база за инсталациите за предпазване на сила сега не е организиран в българското законодателство, само че този пазар следва да се развива. Очакването е в скоро време да бъдат подхванати стъпки в тази посока.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР