Въпреки че с актуализацията на бюджета на НЗОК бяха определени

...
Въпреки че с актуализацията на бюджета на НЗОК бяха определени
Коментари Харесай

МС или Надзора трябва да разрешат увеличаването на заплатите в НЗОК

Въпреки че с актуализацията на бюджета на НЗОК бяха избрани за заплати за чиновниците на Касата, това не може да се случи без решение на Надзорния съвет или Постановление на Министерски съвет. Това излиза наяве от стенограмата от съвещанието на Надзора, извършено на 11 юли.

„ Тъй като няма категорично регистриране в Закона за бюджета, че имам право на еднократно нарастване на заплатите и откакто създадем изчисленията с тези 100 индивида (увеличаване на щата – б.а.) има два разновидността. Единият вид е да предложа на Надзорния съвет решение за увеличение на заплатите. Вторият вид е, защото множеството са държавни чиновници, да се премине към Постановление на Министерския съвет, с което да се разпореди на Касата такова нещо “, споделя шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Според представителя на КНСБ доктор Иван Кокалов чиновниците в Касата са или по трудови правни отношения, или по служебни. Тези, които са по служебни, са държавни чиновници и за тях разрешението би трябвало да пристигна от Министерски съвет. За тези, които са по трудови правни отношения обаче важи Колективния трудов контракт.

„ При тях би трябвало да се пристъпи към нарастване на заплатите, тъй като това не са държавни чиновници. Трябва ли да се подхващат някакви стъпки, тъй като аз доколкото знам средствата за тези 100 чиновници ги имаше в административните разноски и те в действителност бяха увеличени с два милиона и нещо, с цел да се усилят до края на годината заплатите на работещите в НЗОК и РЗОК? “, пита доктор Кокалов.

Проф. Салчев дава отговор, че ще бъдат тествани всички юридически благоприятни условия и ще предложи решение на идващото съвещание на Надзора.

Пълния текст на стенограмата може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР