Въпреки че някои диетолози и здравни експерти предостереждават за опасностите

...
Въпреки че някои диетолози и здравни експерти предостереждават за опасностите
Коментари Харесай

От хляб до кетчуп: Колко захар е 'твърде много'?"

Въпреки че някои диетолози и здравни специалисти предостереждават за заплахите от потреблението на непотребни количества захар, редица проучвания съпоставят количеството и типовете захар, които консумираме, с действителните здравословни опасности. В публикацията ще разгледаме какъв брой лъжици захар дневно можем да консумираме без съществени последици за нашето здраве.

Захарта и нейните разновидности
Захарта е главен енергиен източник за нашето тяло, осигуряваща гориво за мозъка и мускулите. Въпреки това, високият банкет на добавена захар, постоянно свързван с процесирани храни и питиета, може да докара до разнообразни проблеми със здравето като ожиряване, диабет вид 2 и сърдечно-съдови болести.

Световните стандарти за банкет на захар
Според Световната здравна организация (СЗО), целесъобразният оптимален дневен банкет на добавена захар за възрастни не би трябвало да надвишава 25 грама (приблизително 6 чаени лъжици). За децата тази стойност се понижава доста, според от възрастта.

Индивидуални разлики и деен метод на живот
Трябва да се означи, че оптималният банкет на захар може да варира според от самостоятелните потребности и интензивността на индивида. Активните хора, упражняващи се постоянно, имат по-голям потенциал за обработка на захар спрямо хората, които водят седентарен метод на живот.

Защо е значимо ограничението на захарта?
Ограничаването на добавената захар в диетата ни може да има редица позитивни резултати върху здравето ни. Намаляването на риска от диабет, поддържането на здравословно тегло и намаляването на опцията за сърдечно-съдови болести са единствено някои от преимуществата, които идват с умерената консумация на захар.

Ето и какъв брой грама захар се съдържа в едни от най-любимите ни храни и по какъв начин незънателно привишаваме количеството захар, което одобряваме дневно.

Чипс:
Обичайните солени чипсове постоянно могат да съдържат от 1 до 2 грама захар на 100 грама артикул. Важно е обаче да се означи, че множеството чипсове се отличават с високо наличие на сол и мазнини, което е значимо да се вземе поради.
Хляб:
Количество захар в хляба може доста да варира според от типа. Обаче, по общо предписание, доста типове самун съдържат към 1-2 грама захар на плантация (приблизително 30 грама хляб).
Бисквити:
Обикновено бисквитите са висококалорични и могат да съдържат от 1 до 3 грама захар на бисквит. Въпреки това, това е единствено общо предписание, защото някои марки оферират по-нискокалорични и по-малко захарни разновидности.
Пакетирани ястия:
Готови ястия, като да вземем за пример супите и сосовете, могат да съдържат доста количество захар. Често тези артикули съдържат от 2 до 5 грама захар на порция.
Кетчуп:
Кетчупът е чест посетител на многочислени трапези и може да съдържа към 4-5 грама захар на 1 лъжица (приблизително 15 грама).
Песто:
Пестото постоянно включва захар, само че количеството може да варира сред другите марки и рецептури. Обикновено, 1-2 лъжици песто могат да дават към 1-2 грама захар.
Хумус:
Хумусът е известна закуска, обаче, количеството захар може да бъде минимално или изчезнало според от рецептата. В някои марки хумус може да съдържа към 1 грам захар на 2 лъжици.
Газирани сокове:
Газираните сокове могат да съдържат разнообразни количества захар според от марката и типа на напитката. Обикновено, 1 литър газиран сок може да съдържа към 90-100 грама захар. При някои марки сокове тази стойност може да бъде по-ниска, само че захарният състав на газирани сокове постоянно е висок.
Газирани коли:
Колите са известни с високото наличие на захар. Обичайната 330-мл. консерва кола може да съдържа към 35 грама захар. В някои случаи, колите с високо наличие на захар могат да съдържат даже повече захар от този образец.
Енергийни питиета:
Енергийните питиета постоянно включват захар и кафеин, които се употребяват за поддържане на енергийността. Обаче, те също по този начин могат да съдържат високи количества захар. 250-мл. бутилка енергиен напитък може да съдържа към 27-30 грама захар.
Важно е да се означи, че тези стойности са приблизителни и могат да варират според от марката и рецептата на продуктите. Винаги е целесъобразно прочитането на хранителната информация на опаковката, с цел да бъдете сигурни за наличието на захар в продуктите, които избирате.

Едно от провокациите при оценката на захарта в храни е, че той може да се показва като разнообразни типове, като сиропи, фруктоза и други Ето за какво е значимо да четете хранителната информация на опаковката и да бъдете деликатни при избора на артикули, в случай че се стремите към избран предел на захарта в деня си

Изглежда, че умерената консумация на захар може да бъде част от здравословния метод на живот. Спазването на целесъобразните стандарти за дневен банкет на захар, както и вземането поради нашите самостоятелни потребности и интензивност, може да помогне за поддържането на оптималното здравословно положение.

Важно е обаче да се подчертае, че тези рекомендации могат да варират от човек на човек и се консултирането с доктор или диетолог е от значително значение, изключително в случай че съществуват здравословни проблеми или характерни потребности. В последна сметка, ключът към положителното здраве е уравновесената и разнообразна диета, съчетана със здравословен метод на живот.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР