Въпреки че има значително понижение на цените на електроенергията на

...
Въпреки че има значително понижение на цените на електроенергията на
Коментари Харесай

Въпреки по-ниските цени на тока бизнесът иска компенсации

Въпреки че има доста намаляване на цените на електрическата енергия на свободния пазар, българският бизнес упорства компенсационната скица да продължи да работи. Всъщност, по силата на решение на 48-ото Народно заседание, признато когато цените бяха към пика си, програмата за обезщетения би трябвало да продължи най-малко до края на годината, само че утвърждението на средствата става с краткосрочни решения на Министерския съвет. Именно неналичието на такова за месеците след март са предиздвикали Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), където членуват КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, да напишат " загрижено " писмо до министър-председателя Гълъб Донев и отрасловите вицепремиер и министър на енергетиката - Христо Алексиев и Росен Христов.
Със стоплянето на времето пазарът на ток се охлади и сметките на компаниите от април към този момент не са толкоз високи, като електрическата енергия се търгуваше през месеца приблизително към 193 лева за мегаватчас, което е под избрания в закона таван от 200 лева за мегаватчас, над който страната покрива разликите на небитовите консуматори. Работодателските организации обаче към момента виждат риск от разлюляване на пазара и считат, че " заплахата не е отминала ".
Изтъкваме също по този начин събитието, че макар че след 1 април междинните месечни борсови цени на пазар ДДен напредУ на БНЕБ ЕАД са под 200 лева./MWh, т.е. под прага за компенсиране (193,08 лева./MWh за април и 188,82 лева./MWh за интервала 1 - 19 май) заплахата от завръщането на високите ценови нива не е отминала. Доказателство за това е, че цените в 54,9% от часовете през април и 41,7% от часовете за първите 19 дни на май надвишават прага от 200 лева./MWh.
Бизнесът е безапелационен, че обезщетенията за електрическа сила са оказали позитивен резултат за стопанската система на страната, защото съгласно работодателите те са помогнали да се избегне затваряне на предприятия и редуциране на работни места. Нещо повече, решението на Народното събрание сътвори сигурност у производителите у нас, като всички са планували приемането на обезщетения за цялата календарна година. Фирмите желаят помощта да продължи като " предпазен механизъм, ако цените стартират да нарастват още веднъж, каквито упования имаме за идния есенно-зимен интервал ". АОБР упорства Министерският съвет да извърши решението на Народното събрание от края на 2022 година и да одобри Програма за компенсиране на разноските на небитови крайни клиенти за електрическа сила до 31 декември 2023 година
За няколко часа еленергията падна до нула лв.
Миналата седмица завърши с нещо небивало - цената на електрическата енергия на свободния пазар у нас за първи път се стопи до нула. На 20 май, в събота, в слънчевия период 13-16 ч., 1 мегаватчас ток струваше 0,00 лева Това се повтори и в неделя, освен това съвсем през през целия ден - сред 10 и 17 ч. Става дума за борсовите котировки в сегмента " Ден напред ". Нулеви и даже негативни цени на електрическата енергия поради едва търсене и свръхпроизводство са познати в Европа, само че у нас такива пазарни стойности се записват за първи път. 
Газът в Европа е под 30 евро за мегаватчас
Цената на природния газ в Европа към 13 ч. през вчерашния ден се намали с 2,39% по отношение на котировките при затварянето на борсата в петък вечер. Това демонстрират данните на лондонската борса " Ай Си И " (ICE). Фючърсите за юни на хъба " Ти Ти Еф " (TTF) в Нидерландия се търгуват за 29,45 евро за мегаватчас или малко над 318 $ за 1000 куб. метра. Данните на най-голямата газова борса в Европа сочат, че толкоз ниска цена на природния газ не е имало от 26 ноември 2021 година, когато тя е 29,02 евро за мегаватчас или малко над 314 $ за 1000 куб. метра. Вчера борсата отвори на цена от 29,50 евро за мегаватчас, а в петък вечер затвори на 30,17 евро за мегаватчас. На " Газов Хъб Балкан " доставката на синьото гориво през вчерашния ден се намали с 1,63% - до 61,42 лв. за мегаватчас. Цената на българската газова борса в последните дни се движи в границите на 61-62 лв. за мегаватчас. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР