Въпреки че ЕС остава лидер в изследванията за чиста енергия,

...
Въпреки че ЕС остава лидер в изследванията за чиста енергия,
Коментари Харесай

ЕС е лидер в изследванията за чиста енергия, но зависимостта от внос нараства

Въпреки че Европейски Съюз остава водач в проучванията за чиста сила, има възходяща взаимозависимост от вноса на избрани технологии, съгласно отчета за 2023 година по отношение на напредъка в конкурентоспособността на технологиите за чиста сила. Публикуван тази седмица като част от отчета за положението на енергийния съюз за 2023 година, документът дава фактическа оценка на конкурентоспособността на другите аспекти на бранша на чистата сила (разходи за първични материали, проблеми с веригата за доставки, умения, проучвания и нововъведения и привличане на инвестиции).

Този ​​доклад за напредъка на конкурентоспособността е изключително настоящ, защото дава визия за главните мотори, благоприятни условия и бариери пред конкурентоспособността в бранша на чистата сила в Европейски Съюз. Той също по този начин насочва вниманието към координираните стъпки, които подхващаме на равнище Европейски Съюз, с цел да подкрепим нашата промишленост в посрещането на актуалните провокации “, разяснява Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симон.

Въпреки покачващите се цени заради пика на енергийните и материалните разноски през 2022 година, отчетът заключава, че технологиите за чиста сила остават мощно конкурентни във връзка с разноските в Европейски Съюз. През 2022 година степента на внедряване на вятърна и слънчева сила се е нараснала с към 50% спрямо 2021 година Въпреки тази позитивна наклонност, индустрията за произвеждане на чиста сила в Европейски Съюз е изправена пред възходяща конкуренция от страна на неевропейски производители. От първични материали до основни междинни съставни елементи и крайни технологии за чиста сила, отчетът отбелязва, че Европейски Съюз става все по-зависим от вноса от трети страни. Над 60% от световния индустриален потенциал за основни сегменти от веригата на цената на акумулатори и слънчева сила се намира в Китай. Над 90% от потенциала за пластини и блокове, нужни за слънчева фотоволтаична сила, е в Китай. Дори в браншове като вятърна сила или термопомпи, където Европейски Съюз има мощна индустриална база, пазарните дялове на Европейски Съюз спадат.

Докладът акцентира, че Европейската комисия към този момент е подхванала редица начинания, с цел да се опита да се оправи с този проблем. Индустриалният проект на Green Deal, Закон за чиста нулева индустрия и Законът за сериозните първични материали са ориентирани към понижаване на зависимостта на Европа от вноса на технологии с нулева нетност, подсилване на устойчивостта на веригата на цената и създаване на мощна локална индустриална база.

Други проблеми, посочени в отчета, включват нуждата от възстановяване на уменията, обезпечаване на качествени работни места и преобразяване на нововъведенията в индустриално произвеждане. Въпреки позитивната наклонност в заетостта, последните данни демонстрират, че пропуските и дефицита на умения, следени от 2021 година насам, може да лимитират растежа в бранша на чистата сила. През 2023 година съвсем 4 от 5 дребни и междинни компании оповестяват, че като цяло им е мъчно да намерят служащи с подобаващите умения. Освен това, макар че Европейски Съюз остава водач в проучванията за чиста сила, превъзмогването на разликата сред научните проучвания и възприемането на пазара изисква засилени старания посредством стратегии на Европейски Съюз и национални стратегии и ясни цели за научни проучвания и нововъведения за 2030 година и 2050 година

Освен това Европейски Съюз би трябвало да остане привлекателно място за вложение, произвеждане и внедряване на технологии за чиста сила. През 2022 година вложенията в рисков капитал в чиста сила в Европейски Съюз са нарастнали с 42% спрямо 2021 година и съставляват възходящ дял от глобалнитевъв компании за технологии за чиста сила, нареждайки се на трето място след Съединени американски щати и Китай. Въпреки това, Европейски Съюз към момента не е отключил изцяло своя потенциал за привличане на покупко-продажби с по-висок напредък, както направиха Съединени американски щати и Китай. За да се увеличи конкурентоспособността, устойчивостта и водачеството на Европейски Съюз, регулаторните и финансови рамки на Европейски Съюз се развиват, с цел да обезпечат вложения и че капиталът продължава да тече към фирмите в Европейски Съюз в нужния мащаб.

Европейски Съюз е на път да отговори на плануваното търсене на акумулатори за 2025 година и 2030 година Броят на оповестените литиево-йонни гигафабрики се усили през 2022 година от 26 на 30 и продължава да пораства. Фабриките за акумулатори се построяват с възходяща скорост в цяла Европа и се чака да отговорят на по-голямата част от търсенето в Европейски Съюз до 2030 година Най-големият условен нарастването, належащо за реализиране на задачата за 2030 година, е в преработването.

Пазарът на Европейски Съюз за самостоятелни термопомпи пораства. Прогнозите демонстрират, че продажбите на самостоятелни термопомпи са се нараснали с 41% през 2022 година Този растеж обаче е отчасти обзет от вноса, като дефицитът на комерсиалния баланс се е удвоил през 2022 година от 2021 година насам. Производственият потенциал на Европейски Съюз се прави оценка на 75% от търсенето в Европейски Съюз за обособени хидравлични термопомпи през 2021 година, само че производителите в Европейски Съюз са подвластни от вноса на съставни елементи като компресори и синтетични хладилни сътрудници. Комисията приготвя проект за деяние на Европейски Съюз за ускорение на внедряването на термопомпи.

Въпреки че геотермалния бранш на Европейски Съюз има стеснен конфигуриран потенциал, той има капацитета да способства за задачите на REPowerEU и за сигурните доставки на първични материали. Секторът се нуждае от повече налични подземни данни, с цел да усили степента на триумф и предвидимостта на нови геотермални планове, както и софтуерни усъвършенствания. Секторът също би се възползвал от дейности за опростяване на процеса на лицензиране, схеми за понижаване на риска, по-висока социална информираност и по-квалифицирана работна мощ.

Инвестициите в Европейски Съюз в генерирането на възобновим водород посредством водна електролиза откриха опцията за няколко производители да построят нови заводи за електролизери в Европа. В същото време Европейски Съюз е изправен пред провокациите да усили възобновимата и рентабилна сила за зареждане на тези електролизатори и да избегне всевъзможни негативни въздействия върху съществуването на прясна вода за внедряване на тази технология. Необходими са спомагателни дейности за увеличение на потенциала за преработване в Европа, в това число на сериозните първични материали, нужни за производството на електролизери.

Конкурентоспособността на бранша на чистата сила беше тематика на нараснало внимание през последната година. Европейски Съюз реагира бързо, с цел да поддържа своята промишленост в посрещането на актуалните провокации и ще продължи да подхваща координирани дейности за тази цел. Това издание от 2023 година на Доклада за напредъка на конкурентоспособността е изключително настоящо, защото дава визия за главните мотори, благоприятни условия и бариери пред конкурентоспособността в бранша на чистата сила в Европейски Съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР