Въпреки че е от съюзниците по време на Втората световна

...
Въпреки че е от съюзниците по време на Втората световна
Коментари Харесай

Шпионите, които предаваха атомни тайни на комунистите

Въпреки че е от съдружниците по време на Втората международна война, Съветският съюз прави целенасочени старания за шпионаж на военните и отбранителните секрети на Съединени американски щати и Англия през 40-те години. Дни след английското високо класифицирано решение през 1941 година да стартира изследвания за построяването на атомна бомба, осведомител от английската държавна работа уведомява комунистите. С развиването на Manhattan Project в Съединените щати, руският шпионски кръг се развихря преди още ФБР да разбере за съществуването на тайната стратегия. Почти четири години откакто Съединените щати хвърлят две атомни бомби върху Япония през август 1945 година, Съветският съюз взривява своя лична през август 1949 година, доста по-рано от предстоящото.

Разследванията довеждат до екзекуция или затвор на над 10 души, предавали атомни секрети на Съветите, само че никой не знае какъв брой на шпиони им се е разминало. Ето някои от тези, за които се знае:

Смятан за първия атомен разузнавач, Джон Кърнкрос е в последна сметка разпознат като един от Кеймбриджската петица – група от млади мъже от по-висок сан, които се срещат в Кеймбриджския университет през 30-те години на предишния век, стават буйни комунисти и в последна сметка руски шпиони по време на Втората международна война до 50-те години. В позицията си на секретар на ръководителя на Британския теоретичен съвещателен комитет, през есента на 1941 година Кърнкрос получава достъп до отчет на високо равнище, който удостоверява опцията за уранова бомба. Той неотложно дава тази информация на московски сътрудници. През 1951 година, когато английски сътрудници затварят други членове на шпионския кръг от Кеймбридж, Кърнкрос е разпитан, откакто в жилището му са открити документи от неговия почерк.

В последна сметка той не е упрекнат и съгласно някои отчети, е помолен от английските чиновници да подаде оставка и да си мълчи. През 1964 година е разпитан още веднъж и признава, че шпионира за Русия през Втората международна война. Той отпътува да работи в Организацията на обединените народи в Рим, а по-късно живее във Франция. Завръща се в Англия няколко месеца преди гибелта си през 1995 година

Обявен за най-важният разузнавач на атомни секрети в историята, Клаус Фукс е първи физик Manhattan Project и водещ академик в нуклеарното въоръжение на Англия до 1949 година Само седмици откакто руснаците взривят атомната си бомба през август 1949 година, декриптирано известие от Венона от 1944 година разкрива, че информация с значими научни процеси, свързани с построяването на атомна бомба, е изпратена от Съединените щати до Москва. Агентите на ФБР дефинират Клаус Фукс като неин създател.

Роден в Германия през 1911 година, Фукс се причислява към Комунистическата партия като студент, само че бяга в Англия по време на възхода на нацизма през 1933 година Той е наказан на 14 години затвор. След девет години е освободен в Източна Германия, където възобновява работата си като академик. Умира през 1988г.

Почти половин век се счита, че Фукс е най-значимият разузнавач в Лос Аламос, само че тайните, които Тед Хол разкрива на Съюз на съветските социалистически републики, предхождат измяната на Фукс и също са извънредно сериозни. Завършил Харвард на 18 години, Хол, към този момент на 19 е най-младият академик в Manhattan Project през 1944 година За разлика от Фукс и семейство Розенбърг, за което към този момент сме ви разказвали, той се разминава с наказването за греховете си. Хол работи над бомбата, която е хвърлена върху Нагасаки, същия вид, който руснаците взривяват през 1949 година Като момче, Хол става очевидец по какъв начин страданията на фамилията си по време на Голямата меланхолия и брат му го поучава да промени семейството Холтцберг, с цел да избегне антисемитизма. Суровата действителност на американската система влияе младия Хол и той се причислява към марксисткия клуб Джон Рийд при идването си в Харвард. Когато е бил вербуван да работи в Лос Аламос, той е захласнат, изяснява десетилетия по-късно, от мисълта по какъв начин да спести на човечеството опустошенията на нуклеарната сила. Накрая, по време на отпуска в Ню Йорк през октомври 1944 година, той взема решение да изравни силите, свързва се със Съветите и непринудено ги осведоми за бомбите.

С помощта на своя пощальон и сътрудник от Харвард, Савил Сакс (пламенен болшевик и упорит писател), Хол употребява кодирани препратки към книгата „ Стръкчета трева “ на Уолт Уитман, с цел да дефинира времето за срещи. През декември 1944 година Хол съобщи това, което евентуално е първата атомна загадка от Лос Аламос. Когато известието от Венона през 1995 година удостоверява шпионирането му пет десетилетия по-рано, той изяснява мотивациите си в изказване: Умира през 1999 година на 74-годишна възраст.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР