ВАП протестира пред Административен съд София град разпоредбата т.52 от

...
ВАП протестира пред Административен съд София град разпоредбата т.52 от
Коментари Харесай

ВАП протестира приети от КЕВР правила за определяне на цените на водата

ВАП стачкува пред Административен съд София град наредбата т.52 от Указания за формиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги посредством метода „ горна граница на цени “ за регулаторния интервал 2017-2021 година, признати с решение на КЕВР по т.3 от Протокол № 76 от 19.04.2016 година /Указанията/, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

С оспорената част от наредбата се планува при изменението на утвърдените цени за всяка от годините в прилаганата формула да взе участие съставен елемент за инфлацията за интервала м.януари 2017 до м. октомври на съответната година от регулаторния интервал по данни на Национален статистически институт, която въздейства върху разноските на В и К оператора. За 2018 година дейностите на КЕВР са осъществени през 2017 година и решенията към този момент са атакувани от ВАП. След осъществяване на инспекция от ВАП се откри, че протестираните елементи от Указанията са признати при липса на компетентост и при коренно несъгласие с материалния закон.

Така е, тъй като с нормата на чл.6, т.2 от Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, призната с Постановление на Министерския съвет №8 от 18.01.2016 година /Наредбата/ се регламентира, че при метода „ горна граница на цени “ се употребява съставен елемент И - инфлацията за интервала от влизането в действие на одобрената цена за първия ценови интервал до датата на пресмятане на изменението, която въздейства върху разноските на В и К оператора.

Сравнението сред Наредбата и Указанията сочи, че КЕВР, като се изключи че се произнася по въпрос, който към този момент е позволен от Министерски съвет, само че го прави и по радикално друг метод, подменяйки напълно волята на държавното управление. Така е, тъй като съгласно КЕВР следва да се употребява постоянно еднакъв интервал, респ. еднакъв размер на инфлация, без да се регистрира действителното време на натрупването.

По този метод се основава опция и за повишение на цените единствено по аритметически път, защото в ред случаи цените за 2017 година са утвърждавани след м. януари на същата година. Противозаконно е при следващо изменение да се употребява инфлация за по-дълъг интервал. В случай, че се действа по този метод, обстановката е напълно в ущърб на потребителите на В и К услугите и за елиминиране на сходна опция е подаден сегашния митинг да съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР