Въоръженият конфликт в Сирия е на прага на нова сериозна

...
Въоръженият конфликт в Сирия е на прага на нова сериозна
Коментари Харесай

Дамаск се готви за битки в Африн и в Източна Гута

Въоръженият спор в Сирия е на прага на нова сериозна ескалация. Сражения се чака да избухнат всеки миг на два фронта - в северозападния кюрдски град Африн и в бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск. Преди час беше обявено, че проправителствени сили са навлезли в Африн.

57 деца има измежду минимум 194-те цивилни жертви в Източна Гута от началото преди 3 дни на въздушните удари и артилерийският обстрел. В канонадата няма прошка нито за учебните заведения, нито за лечебните заведения. Бунтовниците винят за това управляващите в Дамаск и съдружниците им Русия и Иран.
Насър ал Харири, ръководител на Сирийската преговорна комисия: " Случващото се в Гута е военно закононарушение. В Сирия използването на интернационалното право не съществува. Народът ни не може да разбере за какво никой не ги пази макар потреблението на химически оръжия и касетъчни бомби. "
Според Харири, който е определен да води мирните договаряния с режима, Източна Гута всеки миг ще бъде нападната от сухопътни сили.

Междувременно проправителствени бойци от Алепо навлязоха в следената от сирийските кюрди северозападна област Африн.

Свързваната с ливанската радикална формация " Хизбула " телевизия " Ал Маядин " популяризира фрагментите и заяви, че бойците ще оказват помощ на кюрдите да отхвърлен офанзивата на турската войска. Малко по-рано турският президент Реджеп Ердоган даде да се разбере, че може да се стигне до конфликт:
Реджеп Ердоган, президент на Турция: " През идващите дни ще стартира ускорение на окупацията на центъра на град Африн. "
Анкара заплаши през вчерашния ден Дамаск да не застава на страната на подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски Отряди за национална самозащита, които Ердоган твърди, че са терористи. Русия обаче през днешния ден очевидно отдръпна поддръжката си за турската интервенция " Маслинова клонка ".
Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: " Законните ползи на Турция за застраховане на сигурността ѝ могат да бъдат осъществени с директен разговор с държавното управление на Сирия. "
Кюрдските Отряди за национална самозащита пък оповестиха, че попълненията от Алепо ще бъдат ситуирани на границата с Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР