Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) унищожиха най-новата руска зенитно-ракетна система

...
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) унищожиха най-новата руска зенитно-ракетна система
Коментари Харесай

Bild: Най-добрата противовъздушна система на Русия се оказа беззащитна срещу американски ракети от 80-те години

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) унищожиха най-новата съветска зенитно-ракетна система С-400 благодарение на остаряла американска ракета ATACMS, написа Bild. " Най-модерното съветско противовъздушно оръжие беше унищожено, а съветските военни блогери са възмутени след свалянето му ", се споделя в.

Според изданието това се е случило предходната седмица покрай летище в Донецка област. За да нападат, украинските въоръжени сили използваха версията ATACMS Block 1 (M39), която е създадена преди 35 години. През 2020 година ракетата с обхват от 165 км беше извадена от въоръжение в американската войска и сменена с нова версия ATACMS, способна да поразява на 300 км.

Руската С-400 откри вражеска бойна глава и изстреля по нея минимум шест противовъздушни ракети, само че нито една от тях не съумя да прихване задачата. В резултат, както отбелязва Bild, изгоряха освен съветските пускови установки, само че и радарният комплекс.

Преди това, съгласно плана Oryx, който регистрира документирани загуби на съоръжение по време на войната в Украйна, украинските сили са унищожили минимум пет транспортни пускови установки S-400, както и други елементи от комплекса, в това число радар.

Две батареи С-400 бяха извадени от строя с крилати ракети " Нептун " в Крим - на нос Тарханкут и край Евпатория през август и септември 2023 г. 

С-400 " Триумф " се смята за главната зенитно-ракетна система на съветските въздушно-космически сили. Една дивизия на подобен комплекс, който се състои от четири машини, коства към 1,25 милиарда $. Общо в Русия са създадени 75 дивизии, или 300 машини от този клас.

Унищожаването на такива системи за противовъздушна защита е значимо по две аргументи, сподели военният специалист Дейвид Хамблинг пред Newsweek. Първо, „ преди изглеждаше, че С-400 се показват добре, само че в този момент наподобяват уязвими “. Второ, тяхното заличаване „ пробива дупки в противовъздушната защита, които по-късно могат да бъдат употребявани “, подчертва Хамблинг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР