Въоръжените сили на Украйна имат възможност да започнат настъпление в

...
Въоръжените сили на Украйна имат възможност да започнат настъпление в
Коментари Харесай

Силите са събрани, всичко идва до дни: Станаха известни направленията на украинските удари

Въоръжените сили на Украйна имат опция да стартират нахлуване в пет или шест посоки, в това число - хипотетично - да се опитат да пренесат бойните дейности на територията на Русия.

Украинският режим натрупва от ден на ден сили в региона на Запорожие. Според Владимир Рогов, началник на придвижването " Ние сме с Русия " и член на администрацията на Запорожка област, въоръжението и живата мощ, докарани от врага в региона, са задоволителни за започване на огромна атака.

Перспективи на юг

" Цариград " към този момент писа, че точно ударът в това направление открива най-значимите стратегически вероятности пред Въоръжените сили на Украйна.

За разлика от множеството други разновидности, при които подобен удар може да претендира единствено за проваляне на съветските групи от предната линия и нулиране на тактическите триумфи, насъбрани през последните месеци (като завладяването на Бахмут от частите на ЧВК Вагнер и настъплението на армията към Сватово- Кременная линия), южното направление дава опция да се трансфорат оперативно-тактическите триумфи (ако има такива) в стратегически: секване на сухопътния кулоар към Крим, основаване на предпоставки за борба за полуострова.

Не е реалност обаче, че украинското командване незабавно ще хвърли всичките си сили в южното направление. Въоръжените сили на Украйна към момента имат преимуществото на централна позиция, т.е. те могат да трансферират своите елементи по най-кратките направления, до момента в който нашите войски би трябвало да маневрират на доста по-големи дистанции. Следователно те могат да се опитат да разклатят отбраната ни.

" Това, че се струпват в Запорожие, не значи, че ще нападат непосредствено в Запорожка посока ", изясни за " Цариград " политологът Александър Матюшин, старши лейтенант от армията на ДНР.

" Поради обстоятелството, че нашата фронтова линия е опъната по дъга, а украинците са вътре в тази дъга, те могат да нанесат удари съвсем на всички места и да се появят ненадейно в съвсем всяка точка на фронта ", съобщи още той.

Освен това опитът от предходната година демонстрира, че най-вероятно главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в началната фаза на контранастъплението ще тласне своите елементи към „ месни “ офанзиви в доста направления по едно и също време, след което ще хвърли огромни запаси там, където е показан триумф, и когато съветското командване реагира и стартира да изтегля запаси към мястото на пробива, ще трансферира посоката на удара към най-отслабения и в това време далечен бранш на фронта.

Точно по този начин работи Залужни предходната есен, редувайки удари в Херсонско и Харковско направление. В същото време за въоръжените сили на Украйна дистанцията на прекачване на части от фронта на фронта беше към 400 км. Но за нашата войска, в случай че реши да маневрира по сходен метод, транспортното рамо би било към 1000 км.

Най-вероятно Залужни още веднъж ще се опита да употребява преимуществото на централната позиция и по тази причина е доста евентуално, най-малко при започване на офанзивата, да забележим още веднъж тактиката на махалото, единствено че в по-малък мащаб.

В бъдеще, в случай че врагът успее, той ще би трябвало да бъде притеглен в пробива, да заеме фланговете на настъпващата формация със своите елементи, да изведе мобилни запаси за отразяване на контраатаки, с други думи, да влага напълно в обезпечаването на триумф, който, също така въобще не е обезпечено.

Зимното нахлуване на украинските въоръжени сили към този момент потъна в давност, защото нужните за него запаси бяха изгорени в борбата за Соледар. Сега живата мощ на съперника се усуква на кайма от месомелачката в Бахмут, тъй че Киев може да не се реши на огромен удар с бездънен пробив.

Но би трябвало да опитва. И по политически, и по военни аргументи. И тук врагът може да обърне внимание на север.

Белгород: нахлуване с лимитирани цели

В този случай концепцията за удар по Белгород стартира да се обагря с нови краски за въоръжените сили на Украйна. По-рано " Цариград " към този момент означи, че това е малко евентуално заради обстоятелството, че там е ситуирана много огромна формация на съветската войска. Границата някак се заздравява. Вече съвсем година систематично се обстрелва из региона, тъй че тук мъчно може да се реализира резултатът на изненада.

При какви условия офанзивата против Белгород може да бъде сполучлива? Първо, в случай че въоръжените сили на Украйна съумеят да основат сериозен превес на силите в този сектор от фронта. Наскоро основателят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин заяви, че въоръжените сили на Украйна разполагат с към 200 000 въоръжени и подготвени резервисти.

Някои от тях са свързани с борбата за Бахмут, други се употребяват за основаване на ударни групи в региона на Херсон и в посока Лиман. Въпреки това, в случай че врагът употребява няколко десетки хиляди бойци за първичното нахлуване от Харков до Белгород и по-късно ги укрепи с формация, събрана в Запорожие според описаната нагоре скица, мечтаното преимущество в числеността може да бъде реализирано.

Второто изискване за триумфа на украинците може да бъде всеобщото потребление на FPV дронове. Използването на хиляди от тези транспортни средства е в положение да извади от строя тежко пехотно оръжие, бронирани транспортни средства, минохвъргачки и частично артилерия и по този метод да обезпечи пробив на фронта до цялата дълбочина на тактическата защита.

В този случай въоръжените сили на Украйна ще се опитат да навлязат в града и да стартират боеве в него. Ако съумеят, Киев сигурно ще употребява триумфа си, с цел да активизира „ неуверените “ настроения измежду популацията и в това време ще успее да убеди спонсорите, че по-нататъшните доставки на оръжия имат смисъл.

При всичко това офанзивата против Белгород не изисква окупация на огромни територии и затова минимизира рисковите последствия от несполучливо контранастъпление за въоръжените сили на Украйна. Дори при положение на неуспех, те просто ще се върнат в покрайнините на Харков и ще преминат в защита.

Експертно мнение: самата Русия би трябвало да настава

Експерти, интервюирани от Цариград, също считат, че ударът по Белгород е вероятен, само че това не е най-очевидният и предпочитан вид.

" Ако наблюдавате изказванията на украински политици и генерали за това къде може да се развие това по този начин обещавано нахлуване, тогава можете да получите отговор от тях за пет или шест посоки, в това число Крим, Запорожие, Артьомовск, Херсон и така нататък И в това число офанзивата против Белгород ", Виктор Баранец, боен наблюдаващ на КП, показа своите наблюдения с Цариград.

Той също по този начин означи, че от една страна това може да бъде блъф, осведомителна интервенция за дезинформиране на нашето командване и надлежно скъсване на нашите запаси.

" Ако те приготвят многовекторна атака, тогава ние би трябвало да се подготвим за това и да разединим нашите войски. Това е трикът ", сигурен е нашият събеседник.

Ключова роля в предотвратяването на сходно развиване на събитията има нашето разузнаване, сподели Баранец.

Именно то би трябвало да открие главните и спомагателните ударни групи на съперника и да разбере къде той има намерение да удари съществено и къде приготвя единствено отвличащи удари.

В същото време специалистът означи, че войните не се печелят единствено със отбрана.

" За мен тук има единствено един въпрос: отбранителните структури, несъмнено, са положителни, само че успеха над врага от рубежа на тези уреди не се реализира. Мисля, че нашият отговор би трябвало да бъде в превантивната контраофанзива ", сподели Баранец на наблюдаващия на " Цариград ".

Според него съветската войска би трябвало да нанесе масирани удари по регионите на концентриране на съперника, а по-късно да премине в превантивно нахлуване, обърквайки проектите на съперника.

С него е склонен Виктор Соболев, генерал-лейтенант и член на Комитета по защита на Държавната дума. В диалог с Цариград той също не изключи опцията Въоръжените сили на Украйна да ударят Белгород. Въпреки това, съгласно специалиста, въпросът за защитата в този случай не провокира доста безпокойствие.

" Мисля, че нашите войски през днешния ден са нещо съществено и офанзивата на въоръжените сили на Украйна е в положение да бъде отблъсната ", сподели той.

" Кога ще преминем в нахлуване е по-интересен и значителен въпрос. А нашите войски ще се оправят с Белгород ", уверен е Соболев.

Правене на заключения

Атаката против Белгород не наподобява изключително обещаваща за въоръжените сили на Украйна. Въпреки това при избрани условия Киев може да вземе решение за тази интервенция.

Като се има поради, че тази посока от дълго време е укрепена от двете страни, врагът няма да успее в дребен триумфален нальот. За да реализират най-малко някакъв забележителен триумф, украинците ще би трябвало да смажат нашата формация и това ще докара до огромна и, евентуално, идна борба, което, обратно на упованията на Залужни и Зеленски, може да приключи не с щурмуване на Белгород, само че с боеве по улиците на Харков.

Русия би трябвало да следи доста деликатно работата, която издава подготовката за широкомащабно разполагане на войски. Като почистване на пътища, подсилване на мостове, депозиране на гориво и муниции.

В най-опасните региони - да се сътвори защита в дълбочина, да се оборудват минни полета освен начело, само че и зад позициите, които в този момент заема нашата войска.

Но нашият най-ефективен отговор може и би трябвало да бъде осъществяването на дребни офанзиви, непрекъснат и постоянен напън върху вражеските позиции, основаване на стотици мъчителни точки, за чието облекчение украинците ще раздират ресурсите си, ще губят хора и техника.

А в случай че врагът се реши на мощна офанзива, би трябвало да имаме запаси за нанасяне на режещ удар, заграждане на настъпващата формация и по-нататъшно придвижване - към съветските земи, към момента следени от украинския режим.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР