Мексико: Таксиметрови шофьори в Канкун чупят прозорци на коли, мислейки, че е Uber

...
Въоръжени с камъни двама таксиметрови шофьори разбиха прозорците на превозно
Коментари Харесай

Въоръжени с камъни двама таксиметрови шофьори разбиха прозорците на превозно средство на 27 юли в Канкун, известния мексикански морски курорт, защото смятаха, че шофьорът му работи за Uber. Това не е изолиран инцидент: в Канкун таксиметрови шофьори редовно нападат предполагаеми шофьори на Uber или техни клиенти, въпреки че услугата за споделено пътуване е законна от няколко месеца. Според тях Uber е заплаха за бизнеса им.

„Не удряйте колата!“ Във видео, заснето в Канкун, в мексиканския щат Кинтана Роо, на 27 юли, може да се чуе как жена протестира, докато двама мъже в бели ризи скачат около превозно средство, преди да удрят прозорците му с камъни.

След това колата потегли с отворен багажник. Един куфар падна на земята. Секунди по-късно жена, явно туристка, се вижда да плаче.

Видеото е публикувано от жена, живееща в Канкун, според нейния профил във Facebook. След това беше споделено онлайн и стана вирусно, натрупвайки над милион гледания. Много мексиканци изразиха възмущението си от отношението на таксиметровите шофьори.

Полицията в Канкун обяви, че двамата таксиметрови шофьори са арестувани. Държавната прокуратура на Кинтана Ру също заяви, че са били обвинени в кражба, повреда и нараняване, като същевременно уточни, че не е използвано огнестрелно оръжие.

Други подобни инциденти от януари

Това не е първият път, когато подобен инцидент се разиграва в Канкун, където таксиметрови шофьори се оплакват, че Uber представлява нелоялна конкуренция.

Инциденти като тези избухнаха от 11 януари, когато съд разреши на Uber да работи в града. Решението сложи край на дългогодишна съдебна битка, след като таксиметровите шофьори успяха да забранят приложението скоро след пускането му в щата Кинтана Ру през 2016 г.

Решението от 11 януари разгневи таксиметровите синдикати, които организираха блокади, особено близо до летище и близо до хотели. Твърди се, че няколко видеоклипа показват как таксиметрови шофьори нападат физически или вербално хора, които са обвинили, че са шофьори на Uber, или техни клиенти.

На 21 януари таксиметровите шофьори отговориха на два от тези инциденти, като казаха, че съжаляват за случилото се, но оспориха решението на съда и обясниха, че Uber подкопава бизнеса им и източника им на доходи.

Два дни по-късно , посолството на САЩ издаде сигнал за сигурност относно „скорошни инциденти с таксиметрови шофьори и шофьори на Uber“ в щата Куинтана Ру, като посочи, че те биха могли да доведат до „наранявания на американски граждани“.

Няколко асоциации, представляващи хотелиерската и туристическата индустрия също осъди действията на таксиметровите шофьори, твърдейки, че те дискредитират имиджа на града и застрашават местните възможности за работа.

Местният конгрес дава зелена светлина на операциите на Uber

На 27 април Конгресът на щата Куинтана Ру на свой ред разреши работата на приложения за споделяне на превози като Uber, Cabify и Didi, като по този начин потвърди решението на съда.

Но скоро след това възникнаха нови сбивания, показващи, че шофьорите са не се отказва от битката.

Тези инциденти опетниха имиджа на таксиметровите шофьори, които вече са обект на критики в Канкун, тъй като жителите ги обвиняват, че налагат прекомерни цени. Такситата също бяха обвинени в сексуално насилие и кражба.

През юли 2022 г. властите съобщиха, че „467 таксиметрови шофьори и таксиметрови единици“ са участвали в различни престъпни дейности през последната година в Кинтана Ру. Престъпленията включват дребен трафик на наркотици, отвличания, изнудване и екзекуции. Таксиметровите профсъюзи отричат ​​всякакво участие в организираната престъпност.

През последните години пристигането на Uber също предизвика напрежение в други мексикански градове и в други страни, като Индия, Обединеното кралство и Франция. Компанията работи в повече от 70 държави.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР