Въоръжени мъже застреляха най-малко деветима души, включително трима полицаи при

...
Въоръжени мъже застреляха най-малко деветима души, включително трима полицаи при
Коментари Харесай

Въоръжени атакуваха църква в Египет, застреляха 9 копти

Въоръжени мъже гръмнаха минимум деветима души, в това число трима служители на реда при офанзива против коптска християнска черква южно от египетската столица Кайро. Това оповестиха медицински източници, както и източници от сферата на сигурността, оповестява " Ройтерс ".

Двамата нападатели са разкрили огън на входа на църквата " Мар Мина " в предградието Хелуан, която е била охранявана от полицията при приготовленията за честванията на Православната Коледа през идната седмица, прецизираха източници от силите за сигурност.

Един от нападателите е бил премахнат от силите за сигурност, означават източниците и държавната новинарска организация МЕНА. Държавната телевизия добавя, че вторият нападател е бил хванат .

Ислямски екстремисти поеха отговорност за няколко набези против огромното християнско малцинство в Египет през последните години, в това число две бомбени набези на Цветница през април и детонация в най-голямата коптска катедрала в Кайро през предишния декември, при която починаха 28 души.

От здравното министерство прецизираха, че деветима копти са били убити с изключение на единият от нападателите , а петима души са били ранени, в това число две дами, чието положение се дефинира като съществено.

Местните медии показват, че мъртвият нападател е носил колан с експлозиви , както и че две други бомби са били обезвредени наоколо до църквата.

Сирени са били чути в центъра на Кайро директно след нападението.

Полицията ускори ограниченията за сигурност към църквите преди коледните празници на коптите на 7 януари, разполагайки служители на реда пред християнски места и монтирайки железни детектори в някои от по-големите църкви.

Египет е най-вече мюсюлманска страна и неговото християнско малцинство съставлява към 10% от популацията. Повечето от тях принадлежат на Коптската православна черква.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР