Въоръжени лица от палестинската групировка Хамас вилняха в израелски градове

...
Въоръжени лица от палестинската групировка Хамас вилняха в израелски градове
Коментари Харесай

Израел: Ще има отмъщение след този смъртоносен ден от 50 години насам

Въоръжени лица от палестинската формация " Хамас " вилняха в израелски градове в събота, като убиха повече от 200 души и избягаха със заложници в най-смъртоносния ден на принуждение в Израел от войната Йом Кипур преди 50 години.

Повече от 230 поданици на Газа също бяха убити, когато Израел отговори с един от най-опустошителните си дни на ответни удари.

" Ние ще отмъстим мощно за този черен ден ", съобщи министър-председателят Бенямин Нетаняху.

" Хамас стартира жестока и злокобна война. Ние ще спечелим тази война, само че цената е прекомерно тежка, с цел да я понесем ", сподели той. " Хамас желае да убие всички нас. Това е зложелател, който убива майки и деца в домовете им, в леглата им. Враг, който отвлича възрастни хора, деца, тийнейджърки ".

Лидерът на " Хамас " Исмаил Хания съобщи, че нападението, почнало в Газа, ще се популяризира и на Западния бряг и в Йерусалим.

" Това беше утрото на провалянето и унижението на нашия зложелател, неговите бойци и заселници ", сподели той в речта си. " Това, което се случи, разкрива величието на нашата подготовка. Това, което се случи през днешния ден, разкрива слабостта на врага ".

Телата на израелски цивилни жители бяха разхвърляни по улиците на Сдерот в Южен Израел, покрай Газа, заобиколени от счупени стъкла. Телата на жена и мъж бяха размазани на предните седалки на автомобил.

" Излязох на открито, видях голям брой тела на терористи, цивилни, простреляни коли. Море от тела, вътре в Сдерот, около пътя, на други места, купища тела ", сподели Шломи от Сдерот.

Ужасени израелци, барикадирали се в безвредни пространства, разказваха по телефона за тежкото си състояние по малкия екран онлайн.

" Те преди малко влязоха още веднъж, апелирам, изпратете помощ ", сподели жена, разпозната като Дорин, за израелската телевизия N12 News от Нир Оз, кибуц покрай Газа. " Съпругът ми държи вратата затворена... Изстрелват патрони ".

Естер Борочов, която избягала от танцово рейв празненство, нападнато от въоръжените лица, описа пред Агенция Франс Прес, че е оживяла, като се е престорила на мъртва в колата, откакто водачът, опитал се да ѝ помогне да избяга, е бил прострелян от упор.

" Не можех да си движа краката ", сподели тя в болничното заведение. " Войниците пристигнаха и ни водиха в храстите ".

В Газа черен пушек и оранжеви пламъци се издигнаха във вечерното небе от висока кула, ударена от израелски ответен удар. Тълпи от опечалени носеха телата на преди малко убити бойци по улиците, увити в зелени флагове на Хамас.

Мъртвите и ранените в Газа бяха пренасяни в рушащи се и претъпкани лечебни заведения, в които липсваха медицински материали и съоръжение. Министерството на здравеопазването заяви, че са починали 232 души, а минимум 1700 са ранени.

Улиците бяха безлюдни, циркулираха единствено колите за спешна помощ, които се придвижваха към местата на въздушните удари. Израел прекъсна електрозахранването, което потопи Газа в мрачевина./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР