Въоръжени крадци са нахлули вчера във федералния монетен двор в

...
Въоръжени крадци са нахлули вчера във федералния монетен двор в
Коментари Харесай

Въоръжен грабеж в монетния двор на Мексико, задигнаха златни монети на стойност над 2 млн. долара

Въоръжени крадци са нахлули през вчерашния ден във федералния монетен двор в мексиканската столица и са отмъкнали златни монети на стойност над 2 милиона $ от трезора, който бил оставен отворен. Това предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на чиновници по сигурността.

Грабежът, осъществен измежду бял ден, е най-новото зрелищно закононарушение в град Мексико, където се вихри престъпност и безвластие, показва Ройтерс.

Трима мъже, единият от които размахвал огнестрелно оръжие, нахлули сутринта в клон на " Каса де монеда " (монетния двор), откакто хвърлили на пода охранител и му лишили оръжието, заяви полицията. Единият от грабителите влезнал в трезора, който бил отворен, и напълнил раница със 1567 златни монети, часовници и други скъпи движимости. Тези монети, наречени " сентенариос ", имат номинална стойност 50 мексикански песос, само че се продават за 31 500 песос (1610 долара) едната. Общата сума на откраднатото е над 2,5 милиона $, осведоми Българска телеграфна агенция.

Монетата е отсечена за първи път през 1921 година в памет на 100-годишнината от независимостта на Мексико от Испания, сочат данни на централната банка. Производството било спряно през 1931 година и обновено през 1943 поради търсенето на златни монети. От едната страна е изобразен гербът на Мексико - орел, кацнал на кактус, а на другата - фамозният монумент " Ангелът на независимостта " в столицата, на фона на вулканите Истаксиуатъл и Попокатепетъл. Чистотата на златото е 90 %.

Властите обявиха, че имат записи на охранителни камери, на които се виждат грабителите, показва Асошиейтед прес.

В Мексико убийствата зачестиха до рекордни нива, а в столицата, считана до наскоро за релативно сигурен град, все по-често се правят тежки закононарушения с принуждение, прибавя Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР