Въоръжени бивши агенти от силите за сигурност на сваления режим

...
Въоръжени бивши агенти от силите за сигурност на сваления режим
Коментари Харесай

Бивши офицери опитаха да свалят новата власт в Судан

Въоръжени някогашни сътрудници от силите за сигурност на сваления режим на Омар ал Башир в Судан подвигнаха през вчерашния ден въоръжен протест и водиха неколкочасови сражения с държавните сили в столицата Хартум, преди да прекратят съпротивата си късно нощес, предадоха " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ".

Това бе най-тежката борба до момента сред остарялата армия и поддръжници на новата администрация, която смъкна Башир през април след 30 години на власт.

Искрата на протеста бе недоволството на някогашните офицери от разузнаването от " нечестните " съгласно тях финансови обезщетения поради уволнението им. Спорът произтича от реорганизацията на големия уред на силите за сигурност, раздут при някогашния режим, през така наречен временен интервал, който е в ход сега. Късно нощес след договаряния метежниците били уверени да сложат оръжия. Премиерът на суданското преходно държавно управление Абдалах Хамдок, някогашен икономист от Световната банка, написа в " Туитър ", че " събитията са под надзор ".

Още през лятото Хамдок сподели, че държавното управление се надява на " кротичък дял ", който ще разреши във военния бюджет на страната, поглъщащ 70-80 на 100 от държавните разноски, тази цифра да бъде сведена до не повече от 20 на 100, а остатъкът да бъде ориентиран към икономическо развиване. Разформироването на силовия уред на някогашния режим посредством съглашение с другите размирен групи е един от основните детайли на тази стратегия, само че чиновници с близки връзки към някогашните управници към момента са членове на Суверенния съвет и основават спънки. Все още не е ясно по какъв начин вчерашният спор към финансовите обезщетения ще се отрази на реорганизацията на силовите структури или на водещите се с тях договаряния, отбелязва АП.

При вчерашния протест имаше престрелки на няколко места в северните региони на столицата и в западния град Обейд, заяви министърът на информацията Файсал Мохамед Салах. В телевизионно послание той прикани бунтовниците да сложат оръжие. Видеокадри по обществените мрежи демонстрираха въоръжени конфликти из столицата. Една от " горещите точки ", съгласно Ройтерс, бе постройка на Националната организация за разузнаване и сигурност (НАРС), която била завзета от бунтовниците. После обаче държавните сили я обкръжили. Няма известия за жертви измежду силите за сигурност или цивилните. В публично известие от медицински комитет, обвързван с държавното управление, се приказва за 4-ма ранени, които са в устойчиво положение.

Генерал Мохамед Дагало, началник на Силите за бързо реагиране - най-мощната полувоенна формация в Судан, която поддържа държавното управление, сподели, че не счита днешните събития за опит за прелом, само че че сходни дейности няма да бъдат толерирани. Според него зад брожението в НАРС стои някогашният ѝ началник Салах Гош, който бе и член на остарялата ръководеща партия на Башир. " Човекът зад днешните престрелки е Салах Гош. Той има зад тила си доста към момента настоящи генерали в бранша за сигурност, чиято цел е да всяват ужас и да предизвикат стрелби ", уточни Дагало.

Смята се, че Гош се намира в Египет, само че съгласно Ройтерс връзка с него за коментар не е била открита. Властите затвориха суданското въздушно пространство за пет часа като превантивна мярка след началото на престрелките, заяви представител на министерството на авиацията. Властите в Египет, от своя страна, споделиха, че са прекратили всички полети към Судан. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР