Въобще има ли добър вариант за българския футболСлед като представи

...
Въобще има ли добър вариант за българския футболСлед като представи
Коментари Харесай

Невъзможният избор 2: Димитър Бербатов

Въобще има ли добър вид за българския футбол

След като показа кандидатурата на настоящия президент на БФС Михаил Касабов за най-високия пост във футбола, NOVSPORT ще направи това и с един от най-сериозните му съперници Димитър Бербатов. Ще се опитаме да покажем обективно мощните и слабите страни на кандидатурата на някогашния нападател на Манчестър Юнайтед. За да може читателите ни сами да си създадат извода за какво сме озаглавили нашата поредност „ Невъзможният избор “. Въобще има ли добър вид за българския футбол?

Екипът на Димитър Бербатов показа още на предишния конгрес своята стратегия и хрумвания за управлението на футбола в България. Част от нея, обаче е неизпълнима и влиза в несъгласие със законите в Република България или разпореждания на ФИФА и УЕФА.

В програмата се предлага да има мандатност на президента на БФС, като той не може да заема поста повече от 3 мандата или общо 12 години. В Изпълкома няма да има президенти на клубове. В БФС ще бъде направена нова конструкция с фокус върху националните тимове, детско-юношеския и аматьорския футбол. Клубовете ще бъдат подложени на финансов мониторинг и надзор на лицензите им.

В професионалния футбол се възнамерява отделянето на ПФЛ от БФС. В Първа и Втора лига ще има обвързване да играят по 90 минути избран брой основани в същия клуб млади футболисти до 21 години. Нещо, което влиза в тотално несъгласие с разпоредбите във водещите шампионати в Европа, където сходно изискване няма…Предвидена е бонусна система за потреблението на повече лични млади футболисти. Отборите ще могат да картотекират до трима футболисти отвън Европейски Съюз, като заплащат спомагателна такса за всеки идващ. Бербатов и екипът му плануват необятна полемика с клубовете за смяна формата на шампионата и транспарантно систематизиране при консумиране на средствата от ТВ правата, което да подсигурява тяхното нарастване. Това последното, обаче е безусловно неосъществимо при сегашната обстановка на родния рекламен пазар и вероятностите за идващите години.

В аматьорски футбол нещата са сведени до общи приказки като „ Създаване на отдел за съвещания и подкрепяне на аматьорските клубове при: кандидатстване по стратегии на ФИФА и УЕФА; финансиране от ММС и общините; непосредствено финансиране от БФС; облекчение на съдийски, медицински и охранителни такси. Неща, които никой няма визия по какъв начин ще сработят…

Интересна концепция е зоналните и регионалните ръководители на БФС да бъдат избирани от самите клубове, след оповестяване на състезания за длъжността. Това не е напълно ясно дали и позволено от ФИФА и УЕФА.

За сметка на това пагубно е предлагането в аматьорския и детско-юношеския футбол да се „ понижат условията към квалификацията на медицинските лица “. Това съгласно Бербатов значи допускане в аматьорския и детско-юношеския футбол при осъществяване на футболните дуели медицински лица да бъдат медицински сестри и фелдшери за улеснение на организирането на мачовете и усъвършенстване на разходите…А въпросът за грижата за здравето на дилетантите и подрастващите минава малко настрана за Бербо и компания.

По отношение на съдийството има някои меко казани, недомислени неща като да вземем за пример това нарядите за мачовете да се вършат след цялостно единодушие от всички членове на комисията. Нещо, което е от дълго време отхвърлено от ФИФА и УЕФА, където назначенията се вършат от един човек, който носи цялостната отговорност. Друга концепция е премахването на VAR-вановете и отделяне на специфична стая в централата на БФС в Бояна. Това е чудесна концепция и се практикува във водещите шампионати в Европа, единствено че не е ясно от кое място ще пристигна финансирането…

По отношение на една от най-важните области, а точно финансирането на футбола, в програмата на Бербатов всичко е общи приказки и пожелания. Тук са и най-сериозните недомислия по отношение на закона у нас. Там е записано: Международно финансиране от стратегии на ФИФА и УЕФА; Привличане на нови, мощни и надеждни спонсори; Изготвяне на дълготрайна тактика за маркетинг и реклама; Създаване на взаимни планове с Министерството на младежта и спорта и Министерство на образованието и науката, ориентирани напълно към детско-юношеския футбол, сред учебните и университетските футболни първенства; Иницииране на промени в нормативната уредба и въвеждане на данъчни облекчения при спонсорство и вложения в спорта; Създаване на взаимни планове с страната и локалната власт; Възможности за обезпечаване на средства от националния и общинските бюджети за целево подкрепяне на аматьорския и детско-юношеския футбол. Конкретно за финансирането от държавния бюджет и общинските бюджети някой би трябвало да каже на Бербатов и компания, че е неразрешено да се дават обществени средства на търговски сдружения, каквито са множеството от футболните клубове в Първа и Втора лига. Същото се отнася и за подпомагането на детско-юношеските школи, които са към тези клубове.  

В програмата на Бербатов е планувано създаване на нов Национален стадион за 31 000 фенове в София. Да имаме оборудване, което да дава отговор на най-високите условия на УЕФА звучи доста добре. Но изниква въпросът кой ще влага в него? Построяването на нов стадион не може да се случи по никакъв метод без страната и нейното решение за това. А Бербатов е последният човек, който ще може да повлияе за това на държавното управление. Защото седеше по през целия ден в кабинета на Руди Гела с молба да го конфигурира за президент на БФС. И в този момент е еднообразно презиран и в партията на Бойко Борисов, и в тази на Кирил Петков.

СИЛНИ СТРАНИ: Бербатов има зад тила си отлична футболна кариера и е разпознаваемо име по целия свят. Той е първият, а евентуално и последният българин, ставал голмайстор на Висшата лига. Благоевградчанинът има в екипа си няколко мощни фигури, отпред с футболен управител №1 на България в последните 20 години Николай Жейнов. За разлика от други съперници, Бербатов от дълго време е показал своята стратегия за развиване на футбола ни, в случай че завоюва властта.

Друг мощен коз на някогашния нападател на Манчестър Юнайтед е, че за него към този момент гласоподаваха 230 клуба. Това се случи на трагичния конгрес на БФС през октомври 2021 година, чиято орис още не е решена от съда. Привличането на такова доверие е в действителност впечатляващо, само че факт е, че част от тези клубове към този момент не са членове на БФС и няма да вземат участие във форума на 15 март.

СЛАБИ СТРАНИ: За страдание на почитателите на Бербатов, слабите страни на неговата кандидатура са доста повече от мощните. На първо място в екипа си той има компрометирани във времето хора. Като Михаил Мадански, участник в аферата с един от дребното случаи с потвърдена корупция във футбола ни като треньор в Янтра (Габрово), довел до изхвърлянето на клуба от Първа лига през 1993 година. Или Петър Величков, за който е обществена загадка, че е отхвърлен от поста началник на OMW – България поради съмнителни сделки….

През последните 2 години стана пределно ясно, че някогашният нападател на Манчестър Юнайтед няма поддръжката на президентите на професионалните клубове (никой с изключение на издигналият кандидатурата му роден Пирин Благоевград обществено не го подкрепя). Докато през октомври 2021 година зад него публично застанаха с изключение на Пирин още Берое и ЦСКА. Не го поддържат и аматьорските клубове. През май 2023 годна Бербатов и компания тихомълком започнаха да събират подписи за нов конгрес, откакто предходната им такава " отлежава " в съда към този момент повече от 18 месеца в очакване на решение. И какво се случи? При нужни към 180 гласа, хората на някогашния нападател съумяха да съберат едвам 80. И подписката отиде непосредствено в кошчето за боклук…

В тази обстановка Бербатов направи грешката на два пъти да употребява почитателите за напън против БФС, което се трансформира в страховит автогол за него. Първо на предна линия на митинг пред централата в Бояна бяха изкарани невръстни деца, които мятаха домати и камъни. Нещо, което отврати естествените българи и в техните очи Бербатов от популярен голмайстор се трансформира в човек, драпащ със зъби и нокти за властта в българския футбол….

След това Бербатов и кликата му бяха в основата на окървавения митинг пред Националния стадион „ Васил Левски “ по време на мача с Унгария на 13 ноември предходната година. Няколко седмици преди дуела Бербатов и хората му непрестанно надъхваха ентусиастите да стачкуват и упорстваха мача с Унгария да е в София. То не бяха писма до УЕФА и Спортния арбитраж, не бяха изявленията и обществен напън да има аудитория на " Васил Левски " …И в последна сметка „ пожарът лумна “ и е цяло благополучие, че в центъра на София не се стигна и до по-тежки последици. А както през ноември NOVSPORT разкри, формален уредник на митинга, прераснал в безпорядък и безредици е човек от най-близкото обграждане на Димитър Бербатов, Ивайло Грозев.

Бербатов по този начин и не може да надвие егото си и продължава да бъде прекомерно сложен за връзка с хората. Бившият нападател на процедура не приказва с никого, с изключение на с хората от екипа си, даже когато върви да гледа онлайн мачове от българското състезание. Изобщо не е ясно по какъв начин той ще води разговор с представители на дъжавната и локалната власт, в случай че оглави българския футбол. Всички тези неща се виждат с просто око и поради тях даже досегашният му сподвижник Георги Градев го прикани обществено да се отдръпна от конкуренцията и да даде път на Стилиян Петров да се кандидатира за президент на БФС.

Голям минус за Димитър Бербатов е фактът, че той няма и един ден трудов стаж след кариерата си на футболист. Бившият нападател е с нулев управнически опит. Той в никакъв случай не е заемал административна служба, нито е бил някакъв началник. Бербатов в никакъв случай досега

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР