Външно министрество съобщава горещи новини за войната в Украйна. Зам.-министърката

...
Външно министрество съобщава горещи новини за войната в Украйна. Зам.-министърката
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Външно министерство с горещи новини от Украйна - има настанени бягащи от войната българи в посолството ни в Киев, първите три автобуса тръгват към България всеки момент

Външно министрество оповестява горещи вести за войната в Украйна. Зам.-министърката Ирена Димитрова ще отговори на значимите въпроси ще даде ли България помощта, поискана от украинския президент Володимир Зеленски, в това число и от нашата страна като част от “Букурещката деветка ".

Зам.-министърката Ирена Димитрова още веднъж прочете позицията на България за неотложно преустановяване на огъня в Украйна, както и отдръпването на признаването от страна на Русия на двете републики - в Донецк и Луганск.

" Президентът през днешния ден ще взе участие в консултатиевет формат Б-9 “, заяви още тя. И още веднъж напомни за новия пакет наказания, които Европейски Съюз наложи на Русия.

" В знак на взаимност с Украйна, тази вечер постройката на министерство на външното министерство, ще бъде осветена в цветовете на знамето на Украйна ", заяви тя. Това щяло да се случи в 19 часа довечера.
свързани новини101610на 25.02.202271853на 25.02.2022
" Работим във вътрешен проект с министерство на защитата и туризма. Работим и в тясно съгласуваност с трите служби за сигурност ", регистрира Димитрова.

" Имаме непрекъсната информация какво се случва на КПП-тата по пътя. Имаме български жители, все още декларирани 363 души от Киев и 150 души от Одеса. От Киев ще бъдат извозени с четири рейса, а от Одеса с три “, сподели още заместничката на Теодора Генчовска.

Освен това имало и настанени хора в нашето посолство в Киев. Добрата вест там е, че към него няма стратегически обекти и не се чакат ракетни удари.

" Току-що получихме лист с неща от незабавна потребност, който включва облекла, питейна вода, строителни материали. Този лист е предаден на способените органи, с цел да забележим по какъв начин можем да помогнем ", приключи Ирена Димитрова.

Ръководителят на ситуационниия център Марков шокира с изявлението, че отпреди седмици са предизвестили нашите сънародници да изоставен със лични средства и още до момента в който е имало полети, " само че за жалост, не бяхме чути ".

Той посочи, че от нямат ангажимент по настаняването на идващите в България бежанци. Те били разграничени на няколко групи - такива с български документи за идентичност, такива с членове на фамилиите си, които нямат български документи и такива, които са напълно украински жители. " Ако са бежанци, има си Агенция по бежанците. Българските жители, в случай че няма къде да отидат, има принадлежности, с които да им се помогне “, изясни комплицирано Марков, отговаряйки на въпрос на Ива Николова.

" Когато телефонът е ангажиран и дава сигнал свободно. Ще сложим на уеб страницата спомагателна информация, с повече елементи, с цел да не се звъни за всеки случай “, сподели Димитрова.

" Помощта тече по два канала. Единият е по линия на НАТО. Провели сме няколко срещи, показани са описи с претенции, те са напълно в отбранителната система. Другият лист е с филантропична помощ, той пристигна сега ", продължи тя.

" В посолството, с изключение на личния състав, към 30 индивида, има подслонен ефирен екип и четирима българи. Има указания от министър Генчовска да не бъдат връщани хора, само че то не е разтегателно и не можем да приберем там всички. Няма с кого да работим в Киев, тъй като държавните управляващи сега там не работят. На терен сме сами сега. Няма с кого да работим. Има страни, които предлагат на своите жители да си седят у дома и не предлагат никаква евакуация. Знаете, че някои от страните започнаха да изтеглят и затвориха посолствата си ", отговори Марков какъв брой са нашите сънародници, които са настанени в посолството ни в Киев.

" Информация за потърпевши българи досега няма. Автобусите са три. А това по кое време ще дойдат, това никой не може да каже. Има скупчване по граничните пунктове “, приключи Марков, шеф на ситуационния център.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР