Външно министерство реагира на изявлението на Москва НАТО да освободи

...
Външно министерство реагира на изявлението на Москва НАТО да освободи
Коментари Харесай

И Външно министерство си каза думата за НАТО

Външно министерство реагира на изказването на Москва НАТО да освободи от наличието си териториите на България и Румъния. В позицията на Министерство на външните работи се показва, че българската територия би трябвало да се преглежда като територия на НАТО, а Русия би трябвало да прояви почитание към нашия избор да бъдем член на Алианса.

" Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския контракт за основаване на НАТО, който всички страни членки са утвърдили. Вашингтонският контракт не планува " второкласен " страни членки, за които груповата защита да се ползва изборно или в стеснен размер.

В този подтекст, според Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 година " войските на политически или боен съюз на страни - членки на този съюз или на съюзни страни, по утвърден, обнародван и влезнал в действие за Република България интернационален контракт с политически или боен темперамент, не са непознати войски по смисъла на член 84, т. 11 от Конституцията, в случай че прекосяването или пребиваването им през територията на страната е обвързвано с осъществяване на съюзнически отговорности ", се споделя в позицията на Външното ни министерство.

" Призоваваме Руската федерация да демонстрира почитание към осъзнатия външнополитически избор на Република България за участие в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в градивен разговор със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, ориентиран към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на господство на правото и прецизно използване на поетите международноправни задължения ", декларират още от Министерство на външните работи.

И насочат зов: " Настоящата рецесия в архитектурата за сигурност в Европа, както и рецесията в и към Украйна, следва да бъдат позволени с дипломатически средства и по пътя на разговора ".
Свързани вести Президентът отговори на Русия за НАТО: Не одобряваме ултиматуми! Румъния: Руското искане за извеждане на войските от НАТО е недопустимо Кирил Петков към Русия: Като член на НАТО от дълго време сме създали своя избор Тревога! Русия изиска силите на НАТО да изоставен България
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР