Външно министерство привика руския посланик и призова за незабавното и

...
Външно министерство привика руския посланик и призова за незабавното и
Коментари Харесай

„Възраждане“ защити Кремъл след остър демарш на България по повод репресиите в Русия

Външно министерство привика съветския дипломат и прикани за незабавното и абсолютно освобождение на всички политически пандизчии

Действия на Министерството на външните работи на България във връзка гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални провокираха любопитна реакция в Народното събрание (НС) . От името на „ Възраждане “ с декларация излезе депутатът Ангел Георгиев, който насочи рецензии към българското държавно управление. В този миг в залата бе министър председателят Николай Денков. Той стана обект на нападки поради дейностите на Външно министерство, което другояче се управлява директно от вицепремиерката и представител на партия ГЕРБ Мария Габриел.

„ Посланикът на Руската федерация в Република България Елеонора Митрофанова бе извикана на среща в Министерството на външните работи във връзка гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални. На срещата се яви Валентин Солодкин, краткотрайно ръководещ посолството. Пред него бе изработен демарш, с който се показва възмущението на българската страна от гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални на 16 февруари 2024 година в наказателната колония в Сибир, където бе незаслужено изпратен “,

“От българска страна бе насочен апел управляващите в Москва да проведат неотложно оптимално транспарантно, задълбочено и обективно следствие, в това число с ангажирането на самостоятелна интернационална комисия, и да изяснят всички условия, свързани със гибелта на А. Навални. Изразено бе очакване в най-кратък период отговорните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност . Отправен бе зов тленните остатъци на А. Навални да бъдат неотложно предадени на фамилията, което да бъде свободно да провежда погребална гала.

Българската страна прикани настоятелно за незабавното и абсолютно освобождение на всички други политически пандизчии, в това число на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, публицисти и антивоенни деятели , случайно арестувани за спокойно практикуване на човешките им права и опълчване на водената от Русия експанзия против Украйна. Изразена бе угриженост по отношение на изискванията им на задържане и бе припомнено на съветските управляващи, че възбраната на изтезанията е безспорна съгласно интернационалното право.

От българска страна бе изразено надълбоко безпокойствие от неотслабващите систематични репресии против съветското гражданско общество, демократични сили, политическа съпротива и сериозните гласове в Руската федерация и отвън нея , и бе декларирана непоколебимата съпричастност на България към тях ”, заяви още Министерството на външните работи.

Последва реакцията на „ Възраждане “.

Ангел Георгиев разгласи в декларация , че през днешния ден сме станали очевидци на „ потресаващи двойни стандарти във външната политика на България “.

Той направи паралел сред случай с българин, който се казвал Милан Димитров, за който българската страна, в това число и Николай Денков нехаели, и случая с Навални - „ за който всички родни евроатлантици безусловно си скъсаха облеклата “ . Въпросните евроатлантици дали „ всичко най-мило от себе си да обикалят всички студиа и да приказват по какъв начин там съветската страна била направила закононарушение, без да имат никакви данни за това; по какъв начин Навални бил погубен – без да имат никакви данни за това “.

След това Ангел Георгиев извърши „ дисекция “ на днешното известие от Министерството на външните работи по отношение на подхванатите дейности във връзка гибелта на съветския опозицонер.

„ Искам да попитам кой от кабинета на министър-председателя повика американския дипломат, с цел да попита какво се случва с почтения българин Милан Димитров, който е заплашен от 80 години затвор, в случай че е безусловно почтен по подправено скалъпено обвиняване “, изрази решително депутатът. Въпросният жител бил арестуван в Гърция по искане на Съединени американски щати, а обвиняването против него било повдигнато „ единствено тъй като майка му е рускиня “.

По мотив мнението на Министерство на външните работи, че Алексей Навални е бил незаслужено изпратен в наказателната колония в Сибир, депутатът попита: „ От по кое време Министерството на външните работи има пълномощията и компетентността да се меси непосредствено във външните работи на друга страна и да дава оценки кой е заслужено изпратен и кой – не. И кой е погубен и кой – не. “

Той разкритикува и настояването на Министерство на външните работи за без значение интернационално следствие на случая с Навални . Това било направено поради „ службогонство “.

Реакция на българските управляващи обаче нямало във връзка с Милан Димитров, който бил упрекнат незаслужено, че търгува със неразрешени артикули с Руската федерация.

Ангел Георгиев разкритикува и настояването на България за неотложно освобождение на политическите пандизчии в Русия . Това било „ директна интервенция във вътрешните работи “ на тази страна.

„ Не сте вие тези, които дефинират кой пандизчия е политически и кой – не. Да, и в България има такива хора. Включително против мен се води фарсов правосъден развой сега – безусловно по политически аргументи “, оплака се другояче депутатът от „ Възраждане “.

Милан Димитров преднамерено бил арестуван в Гърция, а не в България, тъй като по този начин той по-лесно щял да бъде наказан на екстрадиция в Съединени американски щати , където щял да лежи в пандиза доживот.

Той обаче не бил предпазен от българските управляващи, тъй като не бил съветски опозиционер, който да е комфортен на американската страна . Според депутата те не можели да привикват американския дипломат, тъй като той им бил началник.

Никой не казвал, че Милан Димитров „ безусловно гние “ в гръцки затвор, „ без безспорни никакви грижи “ и „ при извънредно сурови условия “.

„ Но всички ще бъдат загрижени за Навални, тъй като те са инструктирани да се грижат за Навални, за съветските опозиционери, които са комфортни на Съединени американски щати, на груповия Запад, само че не и за личните си жители “, изясни депутатът от „ Възраждане “.

В умозаключение той прикани цялото държавно управление и министър-председателя да защитят Милан Димитров - „ тъй като, защитавайки един български жител, по този метод пазят България “.

„ А не да пазят Навални и непознатите ползи “, отсече Ангел Георгиев, заставайки на страната на управляващите в Кремъл.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР