Външният министър Теодора Генчовска коментира ситуацията около конфликта Русия -

...
Външният министър Теодора Генчовска коментира ситуацията около конфликта Русия -
Коментари Харесай

Генчовска: Основните рискове пред България са свързани със сигурността в Черноморския регион

Външният министър Теодора Генчовска разяснява обстановката към спора Русия - Украйна и напрежението НАТО-Руска Федерация по време на изключителното съвещание в Народното събрание, планувано по искане на ГЕРБ.

" Основните опасности пред България са свързани със сигурността в Черноморския район, както и хибридни и кибер офанзиви ", сподели тя.

По тематиката също бяха изслушани министър председателят Кирил Петков, министърът на защитата Стефан Янев. Предстои да бъдат изслушани и ръководителите на Държавна организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) и Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР) - при закрити врата.

Теодора Генчовска показа позицията на външното министерство:

" На 12 януари беше извършено съвещание на Съвета НАТО-Русия, за Русия да бъде уверена за деескалация на спора. България и останалите съдружници обявиха подготвеност по спазването на законите на интернационалната сигурност.

Потвърдена беше поддръжката на НАТО за суверенитета на Украйна.

Руските оферти, които нарушават интернационалния ред, няма да бъдат обект на полемики. Предстои да се откри до каква степен Русия има желание да води градивен разговор. 

Ние, като съдружници, сме единомислещи, че имаме подготвеност при нужда да отговорим по съдбоносен метод, в това число посредством усилване и подсилване на отбранителния капацитет и наличието на Алианса.

Участието от сили на съюзнически страни показва взаимност на съдружниците. България, като черноморски съдружник, дава своя принос за отбранителния капацитет на НАТО. Черноморският район е стратегически значим за сигурността на Алианса. 

България образува своята позиция на основата на националното законодателство, отчитайки националния и съюзническия интерес. Ако има военни дейности, следва да е ясно, че те имат защитителен темперамент.  

Руските дейности и изразителност покачват риска от военна намеса. На фона на съветските нападателни дейности е извънредно значимо единството и солидарността на съдружниците, както и отбраната на фундаменталните правила, на които се базира европейското законодателство.

Мерките, които взимаме в НАТО и Европейски Съюз, са израз на превъзмогването на рецесията. "

Министерство на външните работи още преди седмица е инструктирало българския дипломат в Украйна да приготви и актуализира своите проекти за евакуация, при положение на потребност, сподели още Генчовска.

Към момента няма постъпили претенции за евакуация на български жители и техните фамилии, чиновници на посолството или представители на бизнеса там.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР