Външният министър на Украйна Павло Климкин отново призова днес за

...
Външният министър на Украйна Павло Климкин отново призова днес за
Коментари Харесай

Украинският външен министър към Русия : Освободете задържаните моряци

Външният министър на Украйна Павло Климкин още веднъж прикани през днешния ден за освобождение и наред завръщане на 24-те украински моряци, арестувани от съветските въоръжени сили в Черно море, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Климкин съобщи пред Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), че въпреки анексирането на Крим от Русия през 2014 година да заема водещо място в дневния ред на организацията през последните пет години, Москва " не се отдръпва ". По думите му Русия уголемява интервенциите си в Черно море, Азовско море и Керченския пролив.

В публикация във в. " Ню Йорк таймс " украинският президент Петро Порошенко насочи апел към Запада да отговори на съветската експанзия, като наложи спомагателни наказания на Москва. " Нашата обща задача е да не позволим на Русия да разшири експанзията си в Азовско море ", съобщи той. " Докато Западът приказва, господин Путин работи. Време е за отговор ", уточни Порошенко.

Украинският парламент одобри с голямо болшинство законопроект, който едностранно удвоява обсега на териториалните води на Украйна до 24 благи. Според Киев това ще разреши на бреговата защита и военноморските сили да бъдат по-ефективни при патрулирането в региона, с цел да предотвратяват военни закани и контрабанда, показва Асошиейтед прес.

" Законът ще разшири следената морска територия с 12 морски благи (до 24 мили), ще сътвори основа за доста редуциране на контрабандния трафик в Черно море, ще предизвестява за случаи на нарушение на държавните граници, ще има позитивно въздействие върху сигурността в района и ще подсигурява икономическия суверенитет на Украйна ", се споделя в пояснителна записка към документа, отбелязва ТАСС.

Авторите на законопроекта обръщат внимание, че " прилежащата зона не е нито зона на суверенитет, нито зона на пълномощия ".

" Тази зона съставлява сектор от морското пространство, където крайбрежната страна може да реализира стеснен надзор за попречване на нарушавания или за наказване за нарушение на избрани правила (митнически, фискални, имиграционни и санитарни), а също има права и отговорности да търси потънали археологически и исторически предмети ", се споделя в текста.

Канада съобщи, че ще отдели 24 милиона $ за организирането на президентските избори в Украйна, планувани за 31 март следващата година. " Решението за обособяване на 24 милиона $ ще поддържа по-голямо присъединяване на гражданското общество и дамите в изборите в Украйна ", сподели канадската външна министърка Кристия Фриланд на среща на външните министри на страните от ОССЕ в Милано.

По думите й тези средства ще " оказват помощ на държавното управление на Украйна, гражданското общество и самостоятелните медии да противодействат на дезинформацията " по време на предизборния развой.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР